afvallen lukt niet

Afvallen lukt niet – en dit is de reden

Afvallen lukt niet, of het gewicht dat je verliest zit er steeds in no time weer aan. Misschien zie je een belangrijke factor over het hoofd.

Gezonder eten? Check. Meer bewegen? Check. Daar zit ‘m het probleem. Volgens Amerikaans onderzoek focust 90 procent van de mensen zich op de fysieke aspecten van afvallen. Het psychische en emotionele deel van afvallen, daar wordt vaak weinig of geen aandacht aan besteed. Slechts 10 procent van de afvallers ziet emoties als grootste struikelblok bij het afvallen.

Uit een test van psycholoog Roger Gould onder 17.000 vrouwen bij wie een dieet mislukte, bleek dat 100% faalde door emoties.

Afvallen lukt niet vanwege emoties

Eten en geuren roepen herinneringen op. Eet jij als je je verveelt of grijp je naar chocolade als je gestrest bent? Dan ben je niet de enige. Voor veel mensen zijn eten en emoties nauw met elkaar verbonden. Focus als je wil afvallen niet alleen op je eten, maar ook op je gedachtes.

wandelen en afvallen schema om calorieën te verbranden met lopen wandelwol

Emotie-eten aanpakken

De eerste stap is dat je je ervan bewust wordt dat je soms eet door stress, uit verveling of door andere emoties. Om patronen te herkennen, kun je beginnen een voedingsdagboek bij te houden, waarin je ook je stemming vastlegt. En denk bij emoties niet aan woede of verdriet, maar ook aan verveling of frustratie, irritatie of een licht angstig gevoel dat dit dieet ook niet gaat lukken.

Tips tegen emotie-eten

Ben je er eenmaal achter wanneer jij emotie-eet, dan kun je verschillende dingen doen om het aan te pakken:

  • Vraag aan Chatgpt om een weekmenu voor je op te stellen met groentes van het seizoen
  • Vraag AI om ook de bijbehorende boodschappenlijst te maken en haal ana het begin van de week alle boodschappen in huis.
  • Doe je boodschappen op maandagochtend vlak na het ontbijt
  • Eet regelmatig, drie maaltijden per dag en sla het ontbijt niet over
  • Eet bewust, ga er altijd bij zitten en werk niet gedachteloos een maaltijd of snack weg.
  • Laat je niet verleiden doro het zoveelste dieet maar probeer gezond te eten. Als je dat 80% van de tijd doet, en regelmatig beweegt heb je volgens wetenschapeprs de meeste kans op succes. Avallen lukt niet, maar gezonder leven en gezondere keuzes maken kan iedereen.

Lees ook: dit is goed voor je mentale gezondheid

TIP van de redactie

Inklapbare roeitrainer, als beste getest
KLIK HIER

TEKST SANTENL/ MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES