Luisteren2100x1440 (1)

Movember: waarom mannen niet per se het sterkere geslacht zijn

Het is Movember en mensen laten hun snor staan om aandacht te vragen voor de mannelijke gezondheidscrisis. Mannen blijken namelijk niet per se ‘het sterkere geslacht’.

‘Onze vaders, partners, broers en vrienden verkeren in een gezondheidscrisis waar weinig over wordt gepraat. Mannen overlijden te jong. We moeten de stilte doorbreken’, is het statement van de Movember-beweging. Als liefdadigheidsorganisatie steunt Movember gezondheidsprojecten voor mannen, met name rondom mentale gezondheid en zelfmoordpreventie, en prostaat- en teelbalkanker. Ieder jaar in november roept Movember op om donaties in te zamelen, door bijvoorbeeld een snor laten staan. Het idee dat mannen per definitie het ‘sterkere geslacht’ zijn is achterhaald.

De mannelijke gezondheidscrisis

Volgens Movember overlijden mannen gemiddeld vijf jaar eerder dan vrouwen, om redenen die voorkomen kunnen worden. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat inderdaad het geval, en heeft dat onder andere te maken met het idee dat mannen ‘sterk moeten zijn’ en daarom vaak laat medische hulp vragen. Ook plegen veel meer mannen zelfmoord dan vrouwen.

De gedachte dat mannen ‘het sterkere geslacht’ zijn, valt te nuanceren. Risicovol gedrag speelt een belangrijke rol in het eerder overlijden van mannen. Zij zouden meer drinken en roken, fysiek zwaardere beroepen hebben, en gebukt gaan onder de druk van ‘een echte man’ moeten zijn, met alle gevolgen van dien. Maar dat is niet het hele verhaal. In 2020 is wetenschappelijk onderzocht dat niet alleen gedrag, maar ook geslachtschromosomen bepalen dat mannen eerder sterven. Mannen hebben doorgaans een X- en een Y-chromosoom in de lichaamscellen en vrouwen twee X-chromosomen. Van die extra X-chromosoom werd lang gedacht dat deze niks toevoegt aan de vrouwelijke gezondheid, maar dat is wel zo. Het zou bijvoorbeeld zorgen voor een sterker immuunsysteem.

Wat kun jij doen in Movember?

Als het niet mogelijk is om een snor te laten staan, kun je op andere manieren aandacht vragen. Door een (digitaal) evenement te organiseren, een Facebook-inzamelingsactie op te zetten of een fysieke uitdaging aan te gaan, bijvoorbeeld. Movember stelt voor om 60 kilometer te lopen voor de zestig mannen die per minuut sterven aan zelfdoding. Mocht je 60 kilometer een beetje te gortig vinden, dan kun je op Movember.com meer ideeën en tips vinden over hoe je het kunt aanpakken.

Tekst: Emma Verweij / Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Bestel de FITBIT VERSA 3 hier

San2110

Ontvang jouw dosis inspiratie voor een healthy lifestyle elke maand op de mat.

Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen