coronavirus

Moeten we ons zorgen maken over het coronavirus?

Ineens lees je er veel over in de media: het coronavirus. Een ziekte die al een aantal slachtoffers in China heeft geëist. Wat is het precies voor ziekte en moeten we ons in Europa zorgen maken?

 

Inmiddels heeft de ziekte negen slachtoffers geëist en zijn er zo’n 400 Chinezen met het virus besmet. Maar ook buiten China zijn er mensen besmet: ook in Thailand, Japan, Zuid-Korea, Thailand en de VS zijn besmettingen gevonden, meldt NOS.nl.

Alle dodelijke slachtoffers komen uit de provincie Hubei. Daar ligt de miljoenenstad Wuhan, waar zich eind december de eerste besmettingen met het nieuwe virus voordeden. De slachtoffers hebben dit virus daar waarschijnlijk opgelopen op een markt waar levende dieren waren. De markt is inmiddels gesloten en de Chinese overheid doet op dit moment onderzoek naar dit virus en zijn op zoek naar de precieze besmettingsbron. Er is dus tot nu toe nog niet heel veel bekend over de ziekte. Wat weten we wel?

Lees ook:5 vragen over het Zika-virus

Wat is het coronavirus voor soort ziekte?

Waarschijnlijk heb je weleens eerder gehoord van ziektes als SARS en MERS. Ook dit zijn coronavirussen die zeer ernstige klachten kunnen veroorzaken. Zo is SARS een levensbedreigende longziekte en kan MERS ernstige gezondheidsklachten bij mensen met gezondheidsproblemen veroorzaken. Het nieuwe coronavirus dat nu is opgedoken is een nieuwe variant waar nu onderzoek naar wordt gedaan. Er is nog niet heel veel duidelijk over de manier waarop je deze ziekte kunt krijgen. Van twee mensen is bekend dat ze via een andere persoon besmet geraakt zijn. Het virus lijkt niet makkelijk van mens op mens overdraagbaar. Ruim 700 personen uit de directe omgeving van patiënten (bijvoorbeeld familieleden) zijn niet besmet geraakt.

Wat zijn de symptomen?

Ben je besmet met het nieuwe coronavirus dan ben je kortademig, heb je koorts, moet je hoesten en krijg je longontsteking.

Kan het virus naar Nederland komen?

Volgens het Europese centrum voor infectiebestrijding (ECDC European Centre for Disease Prevention and Control) is de kans op verspreiding in Europa klein. Er reizen weinig mensen vanuit Wuhan naar Nederland, dus de kans dat het virus via reizigers naar ons land komt, is klein.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties komt woensdag 22 januari in Genève bijeen voor spoedoverleg over de uitbraak. De WHO moet bepalen of er sprake is van een ‘medische noodsituatie van internationale zorg’. Als dat zo is moet er een internationale aanpak komen voor het probleem, zoals bij het zika-virus en de ebola-uitbraak.

Kun je naar China reizen?

Voor heel China geldt nu dat je dichtbevolkte gebieden moet mijden. Dat zal lastig worden, omdat het bijna Chinees Nieuwjaar is.

In het algemeen geldt al dat je markten met levende dieren met vermijden, goed je handen moet wassen, regelmatig moet douchen, opletten hoe eten wordt voorbereid. Meer algemene hygiënische maatregelen vind je hier.

Voor meer informatie over het nieuwe coronavirus kun je terecht bij het RIVM.

Bronnen: NOS.nl, RIVM

Gerelateerde artikelen