Kinkhoest Volwassene

Kun je als volwassene nu ook kinkhoest krijgen?

Hoe besmettelijk is kinkhoest voor volwassenen? En wat merk je er van als je het hebt?

In de eerste vier maanden van 2024 zijn in Nederland al meer dan zevenduizend besmettingen met kinkhoest gemeld. Dat is het hoogste aantal in de afgelopen tien jaar. De meeste besmettingen zijn bij kinderen, maar kun je als volwassene ook kinkhoest krijgen? En zo ja, wat merk je daar dan van?

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest bestaat door een bacterie. Het begint meestal met een verkoudheid, die uiteindelijk kan leiden tot erge hoestbuien. Dat kan zelfs een aantal maanden uithouden en soms gaat daar overgeven bij gepaard. Het is vooral gevaarlijk voor kinderen die jonger zijn dan 1 jaar en vrouwen die hoogzwanger zijn. Voor baby’s kan het door het zuurstoftekort soms zelfs zorgen voor hersenbeschadigingen of uiteindelijk een overlijden. Het lastige aan kinkhoest is dat het erg besmettelijk is, waardoor je het volwassene ook gemakkelijker kunt krijgen, nu het weer vaker voorkomt.

Lees ook: Wanneer heb je ernstige obesitas?

Kinkhoest

Lees ook: 5 tips om aan de griep te ontkomen

Komt kinkhoest nu ook vaker voor bij volwassenen?

Hoewel kinkhoest meestal wordt geassocieerd met kinderen, kan het ook bij volwassenen voorkomen. Volwassenen kunnen kinkhoest krijgen als ze niet volledig zijn gevaccineerd tegen de ziekte of als de immuniteit tegen kinkhoest afneemt na verloop van tijd, zelfs als ze als kind wel zijn gevaccineerd.

De symptomen van kinkhoest bij volwassenen kunnen vergelijkbaar zijn met die bij kinderen, waaronder aanhoudende hoestbuien die soms gepaard gaan met een “kinkend” geluid, ademhalingsproblemen, vermoeidheid en soms braken na het hoesten.

Hoewel kinkhoest meestal niet ernstig is voor volwassenen, kan het wel ernstiger zijn voor zuigelingen, zwangere vrouwen en mensen met verzwakte immuunsystemen. Daarom is het belangrijk dat volwassenen zich bewust zijn van de symptomen en, indien nodig, medische hulp zoeken om de verspreiding van de ziekte te voorkomen en kwetsbare groepen te beschermen.

Wat voor klachten bij kinkhoest?

Uit onderzoek van Nivel blijkt dat – doordat de besmettingen in het algemeen oplopen – er ook meer volwassenen besmet raken. De gevolgen zijn meestal minder heftig als bij hele jonge kinderen. Oudere (gevaccineerde) kinderen en volwassenen hoesten vaak een lange tijd. Weet je niet zeker of je kinkhoest hebt? Dan kun je het laten testen bij de dokter. De klachten zijn namelijk niet altijd meteen merkbaar.

Ellen verloor haar zoon

Ellen verloor haar zoon aan de gevolgen van mazelen. Bekijk haar indringende verhaal in het tv fragment hieronder

Tip van de redactie:

Ontdek met Reboot je gezondheid hoe je in 24 uur gezonder kunt worden door bewuste dagelijkse keuzes. Van natuurlijke huidverzorging tot seizoensgebonden fruit, dit boek is een schat aan tips voor een gezonde leefstijl. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH/ Manon Daelmans
BRON: THUISARTS, RIVM, NU.NL, NIVEL
BEELD GETTY IMAGES

Joel Goudsmit