Zo herken je ADD

Zo herken je ADD

Veel mensen weten niet dat ze ADD hebben, omdat ze de symptomen niet herkennen. Dit zijn 5 typische eigenschappen die bij ADD horen.

1. Je bent gevoelig, betrokken en emotioneel

Je loopt over van gevoel, maar hebt moeite om dit te tonen. Je bent dromerig door een constante gedachtestroom. Hierdoor is concentreren lastig en kom je vaak ongeïnteresseerd of afwezig over. Het tegenovergestelde kan gebeuren als je ergens een passie voor hebt: dan kan je dromerigheid omslaan in een hyperfocus. Vanwege je gevoeligheid kun je last hebben van stemmingswisselingen. Dan trek je je terug en heb je tijd voor jezelf nodig, ondanks dat je wel sociaal bent.

2. Je hebt moeite om je te concentreren

Doordat het druk is in je hoofd kun je je moeilijk concentreren op een taak. Je bent snel afgeleid door geluiden en bewegingen om je heen. Hierdoor ben je langer bezig dan een ander om je taak af te ronden. Het kost je ook meer energie en je maakt sneller fouten.

3. Je hebt last van uitstelgedrag

Met ADD moet de stress oplopen voordat je in actie komt. Vaak gebeurt er al wel van alles in je hoofd, maar is er een drempel om te beginnen. Te veel onopgeloste zaken kunnen leiden tot een voortdurend gevoel van stress. Je moet immers nog van alles.

4. Je bent perfectionistisch en creatief

Als jij op een taak wordt gezet waar je je volledig voor inzet, zorg je ervoor dat het een succes wordt. Je bent een creatieve oplossingsgerichte denker.

5. Slaapproblemen

Een verstoord dag- en nachtritme komt vaak voor bij mensen met ADD. Ze kunnen gerust tot diep in de nacht tv-kijken, schoonmaken of werken. Met als gevolg dat je overdag vermoeid bent, wat concentratieproblemen weer versterkt.

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé.

Margo is ADD coach voor volwassenen. Kijk voor meer informatie op ADD-coaching.nl.

Beeld: gettyimages

Favoriet van de redactie

Apple AirPods 2 – met oplaadcase

airpods
BESTEL HIER