Koolhydraatarm

Zo combineer je low carb met een healthy lifestyle

Was jij dit jaar nog helemaal into cutting carbs vanwege een healthy lifestyle Dan wil je volgend jaar misschien een beetje je koers bijstellen.

De kern van het koolhydraatarm dieet is natuurlijk bekend. Minder glucose betekent minder pieken in je bloedsuikerspiegel. Dat is goed want deze schommelingen kunnen leiden tot obesitas en suikerziekte. Je voorkomt hiermee ook de bekende suikerdip, waardoor jij eerder dan gepland naar de koelkast knipoogt.

Ten slotte verbrandt je lichaam vetreserves zodra je minder brandstof tankt in de vorm van carbs. Een simpele oplossing is dus koolhydraten tellen -en elimineren. Een populaire en succesvolle methode.

Maar is dat wel helemaal healthy?

Zorg dat je geen tekorten oploopt

Je voelt waarschijnlijk wel op je klompen aan; dit gaat op de lange termijn niet goed. Wat gebeurt er in de praktijk? Granen, zaden en bepaalde groenten worden geschrapt om de koolhydraat-doelstelling te halen.

Het gevaar? Hierdoor loop je vezels, vitaminen en mineralen mis. En die heb je echt nodig. Om aan je calorieën te komen worden recepten aangevuld met dierlijke en verzadigde vetten. Dat voelt niet helemaal lekker.

Wil je volgend jaar gezond afvallen? Dan volg je de beweging die de meeste dieet-guru’s maken:

Van low carb naar whole carb  

In de essentie laat je alle lege of snelle koolhydraten in de supermarkt liggen. Dat zijn allereerst alle producten met toegevoegde suikers en sterk bewerkt voedsel. Frisdrank, chips, cake en ook goed bedoelde mueslirepen. Hierin zit al een grote win.

Wil je gezond eten? Dan geef je je geld uit aan herkenbare natuurlijke ingrediënten. Je weet wel; groente, fruit, noten en zaden.

Deze koolhydraten zijn dus ook welkom: volkoren producten en peulvruchten. Je lichaam schreeuwt namelijk om deze energie en voedingsvezels.

Extra tips voor een healthy lifestyle

Eet veel Omega 3. En veel minder van de 6. Grote kans dat je daar te veel van binnenkrijgt. Dus welkom chia- en lijn zaad.

Tenslotte laat je dierlijke producten vaker links liggen. En je eiwitten? Die haal je makkelijk uit peulvruchten, hennepzaad en quinoa.

Met een gezond dieet kijk je niet alleen naar hoeveel je eet, maar ook naar wat je eet. Leef je gezondste leven.

– Dit artikel is een partnerbijdrage van Makkelijkafvallen.nl