hooikoorts

De drie meest gestelde vragen over hooikoorts

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel. Bijna 1 op de 5 mensen heeft daar last van. En al die mensen willen dit graag weten…

De meest gestelde vraag over hooikoorts is wat je er aan of tegen kunt doen. Het antwoord dat de meeste mensen dan krijgen is: binnen blijven. Met de ramen dicht en wachten tot het hooikoortsseizoen weer voorbij is. Maar binnenblijven verergert uiteindelijk de kwaal. Regelmatig naar buiten gaan zorgt er namelijk voor dat je steeds in aanraking komt met wat pollen. Je lichaam bouwt daardoor meer weerstand op dan wanneer je alleen maar binnen blijft.

Wie krijgt hooikoorts?

Hooikoorts is helaas erfelijk. Als een van je ouders het had is de kans dus groter dat jij het ook krijgt. En zoals iedereen met hooikoorts weet, zijn er soms explosies van pollen. Doordat de temperatuur eindelijk stijgt, heeft de natuur een achterstand in te halen. Hierdoor zal er als het ware een ‘pollenbom’ tot ontploffing komen, wat zorgt voor veel klachten bij mensen met een allergie voor bepaalde pollen.

Is hooikoorts te genezen?

Voor mensen met een heel erge vorm van hooikoorts is er de mogelijkheid van immunotherapie. Dat kan met injecties of met pillen. Gedurende een aantal weken krijg je elke week een prik en daarna om de zoveel tijd een onderhoudsinjectie. De hele behandeling duurt zo’n vier of vijf jaar.

Ook ontstekingsremmende neusspray kan ervoor zorgen dat je minder klachten hebt, maar die moet je dan wel dagelijks gebruiken en op de juiste manier. Dus schuin omhoog spuiten, niet tegen het neusschot in het midden.

Tips tegen hooikoorts
– Draag buiten een zonnebril om je ogen te beschermen tegen pollen. – Pollen blijven op je kleren zitten. Leg je gedragen kleding dus niet in je slaapkamer.
– Hou de ramen dicht in het hooikoortsseizoen. Wil je toch het huis luchten, zet dan ramen open waar geen wind op staat. Na een regenbui is een goed moment om het huis te luchten, er zijn dan namelijk minder pollen in de lucht.
– Borstel en/of was je haar voor je gaat slapen. Zo weet je zeker dat er geen pollen in je haar zijn achtergebleven.
– Wrijf niet in je jeukende ogen. Pollen die op je handen zitten, kunnen zo in je ogen terecht komen. Was je handen daarom regelmatig.
– Stofzuig regelmatig het huis en neem meubels en andere spullen regelmatig af met een vochtig doekje.
– Laat testen voor welke pollen en grassen jij allergisch bent. Vervolgens kun je ervoor zorgen dat je er zo min mogelijk mee in aanraking komt en eventueel je tuin aanpassen.

Goed om te weten: bij sommige vrouwen nemen hooikoorstklachten na de overgang af.

Lees ook ons artikel over de lenteschoonmaak

Tekst Santenl, beeld Gettyimages

Tip van de redactie

Fitbit Versa3 smartwatch

Fitbit Versa3 Ad
Shop