Gezond aankomen

Niet afvallen maar aankomen: hoe doe je dat op een gezonde manier?

Aankomen kan net zo’n struggle zijn als afvallen. Want hoe pak je dat verantwoord aan én blijf je op gewicht? In het november-nummer van Santé geeft diëtist Carlijn Appel een aantal tips. Hier kun je al 3 tips lezen.

1. Is aankomen écht zo moeilijk?

“Als je overgewicht hebt, kun je het je misschien niet voorstellen, maar ik merk in mijn praktijk dat aankomen vaak lastiger is dan afvallen. Veel mensen met ondergewicht die ik zie, kampen met ziekte-gerelateerde ondervoeding. Als je al niet topfit bent, kan het veel extra energie kosten om ook nog tegen je gevoel in te moeten eten. Bij mensen die gezond zijn en toch wat zwaarder willen worden, is het meestal wat makkelijker, maar het vergt wel geduld. Een kilo per week aankomen – zoals mensen met overgewicht vaak kunnen afvallen – is echt niet realistisch. Je moet jezelf de tijd gunnen om het stap voor stap aan te pakken.”

2. Raad je dan een taartjes-en-friet-dieet aan?

“Wil je aankomen, dan is het belangrijkste dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. En als voldoende eten op zichzelf al een uitdaging is, adviseer ik om vooral dingen te kiezen die je lekker vindt. Die gaan makkelijker naar binnen. Helaas maakt een dieet van taartjes en fastfood je vaak wel zwaarder, maar niet per se gezonder. Daarom probeer ik mensen liever te laten aankomen door calorierijk én voedzaam te eten. Dan is een taartje of friet op z’n tijd mooi meegenomen, maar niet de basis.”  

3. Wat kun je doen om je eetlust aan te wakkeren?

“Zorg dat je blijft bewegen. Een appel of ander – friszuur – fruit kan ook helpen, net als een kopje bouillon een halfuur voor het eten.”

Meer tips lees je in het november-nummer van Santé!

Of neem ook eens een kijkje op de site van Carlijn Appel op Dietistzonderdieet.nl.

Bron: Santé november 2020, tekst: Marion van Es

Gerelateerde artikelen