lage rugpijn

Lage rugpijn? Hier 4 oplossingen

Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem. Het kan er zomaar inschieten en dan voel je je soms heel beperkt in je dagelijkse bezigheden. Santé heeft 4 oplossingen.

 

1. Blijf bewegen

Hoewel je misschien de neiging hebt om rust te nemen als je rugpijn hebt, werkt dat juist averechts. Te weinig dagelijkse bewegingen zorgt voor een slechte doorbloeding, verslapte rugspieren en een stijf lichaam. Bovendien ligt overgewicht op de loer, wat ook invloed heeft op je rug.

Zo doe je het:

Zorg ervoor dat je dagelijks minstens een half uur beweegt. Dit kan een stukje lopen zijn, maar ook zwemmen en fietsen zijn goed voor je rug. Doe wel rustig aan en ga niet opeens meer bewegen dan je normaal doet, om overbelaste rugspieren te voorkomen. Eet daarnaast zo gezond mogelijk om overgewicht te voorkomen.

Lees ook:3 redenen om je rugspieren te trainen

2. Vermijd stress

Rugpijn komt niet altijd door een matige fysieke conditie, er kunnen ook mentale oorzaken zijn. Lichamelijke reacties op stress komen (vaak zonder dat we het doorhebben) regelmatig voor. Stress zorgt voor spanning in het lichaam, dat zich vaak uit in onder andere rugpijn.

Zo doe je het:

Het vraagt misschien wat discipline, maar neem meer tijd voor  jezelf. Volg yogalessen, lees een boek of doe aan mindfulness. Ook meer bewegen en gezond eten (zie tip 1) helpen goed bij stress: zo sla je twee vliegen in één klap.

3. Gebruik een speciaal kussen

Rugklachten zijn vaak het gevolg van een verkeerde houding. Vooral langdurig met een gebogen rug aan je bureau werken, kan tot rugklachten leiden. Een orthopedisch zitkussen kan dan een uitkomst zijn.

Zo doe je het:

Een orthopedisch zitkussen stimuleert een goede ergonomische zithouding en vermindert de druk op je onderrug. Je kunt hem gebruiken in je bureaustoel, maar bijvoorbeeld ook tijdens een lange reis in het vliegtuig of de trein. Een ander handig hulpmiddel is een kniekussen. Dit corrigeert je houding ten opzichte van je onderrug en bekken, waardoor je knieën niet tegen elkaar aan drukken wanneer je slaapt. Dit kan rugpijn voorkomen.

4. Koel én verwarm je rug

Terwijl ijs een natuurlijke pijnverlichter is en goed werkt tegen zwellingen, maakt warmte vastzittende spieren los en bevordert het de bloedsomloop. Je kunt beide daarom goed inzetten bij lage rugpijn.

Zo doe je het:

Leg de eerste paar dagen ijs op de pijnlijke plekken. Doe dit een paar keer per dag gedurende maximaal twintig minuten. Leg altijd een doek tussen je huid en het ijs om te voorkomen dat het ijs aan je huid aanvriest. Schakel na een paar dagen over naar warmte, door middel van een warmtepleister of een warme douche.

Toch rugpijn?

Trekt de pijn niet vanzelf weg binnen een paar weken. Of heb je extreem veel pijn? Ga dan even langs je huisarts.

Bron: Santé november 2018 | tekst: Mara Ruijter

Gerelateerde artikelen