Ik wil het gewoon niet graag genoeg, anders zou ik het wel doen

Samen met Mieke Kosters helpen we je om je voornemen om strakker te worden waar te maken. Niet per se door gezonder te eten, maar door gewoontes te creëren die je wél kunt volhouden.

‘Ik wil wel afvallen, maar blijkbaar niet graag genoeg. Anders zou ik het wel doen.’ Deze opmerking hoor ik vaak, ik zei het vroeger zelf ook. Het lijkt erop dat veel mensen denken dat als ze maar graag genoeg slank willen zijn, ze vanzelf een keer gaan afvallen.

Valse hoop

Uit onderzoek blijkt dat motivatie in de praktijk helemaal niet zo belangrijk is. In het boek van Roos Vonk (Je bent wat je doet), bespreekt ze een onderzoek van Polivy, J. & Herman. Zij hebben het valse hoop syndroom onderzocht. Conclusie: hoe groter de motivatie om iets te doen, hoe meer mensen denken dat ze het ook daadwerkelijk gaan doen. Maar… blijkt uit hetzelfde onderzoek: de mate waarin je iets wilt, heeft helemaal geen effect op het daadwerkelijke doen. Mensen overschatten de eigen intenties en hebben onrealistische verwachtingen van het proces.

Als je propvol zit, lijkt minder eten het walhalla

Vaak beginnen mensen met afvallen na een periode van te veel eten. Met dat volle gevoel in je maag, lijkt het heel makkelijk om minder te eten. Je kunt je, uitgebuikt en al, niet voorstellen dat eetdrang ooit nog zo sterk wordt dat jij het niet kunt weerstaan. Toch gebeurt dat altijd. Daardoor baal je van jezelf, het proces valt tegen en je geeft op. Ach, zei ik dan, ik wil het gewoon niet graag genoeg. Inmiddels weet ik dat je jezelf het ‘ik wil het niet graag genoeg’-verhaaltje vertelt omdat je daarmee een goed argument hebt voor het mislukken van je poging. Vervolgens kun je weer even afwachten tot het juiste moment. Je hoeft nu niets meer te veranderen, heerlijk.

Eetdrang versterken

Het punt is: iedere keer dat je toch nog een cracker neemt, of weer een handje chips of zak drop, drijf je verder weg van je doel. Hoe vaker je toegeeft aan eetdrang, hoe sterker die wordt

Niet gelukt, volgende keer beter

Toch blijft de mens optimistisch. Want een tijd later kun je zomaar opnieuw bedenken dat je het echt gaat doen: slank worden. Je concludeert nogmaals dat je de vorige keer niet graag genoeg wilde, en bovendien had je toen een periode met veel feestjes, of zat je destijds niet lekker in je vel. Gelukkig is nu alles anders… Toch?

Ben je bereid te doen wat nodig is?

Niet echt. De wil om slank te worden, is gewoon niet zo belangrijk: slank zijn wil iedereen wel. Wat telt is de bereidheid om te doen wat daarvoor nodig is. Ongeacht de hoeveelheid feestjes, wat er in je leven gebeurt en hoe je je voelt.

Ergens in de afgelopen jaren heb ik besloten dat ik vanaf nu doe wat me te doen staat op eetgebied. Of ik er nu zin in heb of niet, me goed voel of niet, gemotiveerd ben of niet. Ik heb besloten de regie op m’n eetgedrag altijd terug te pakken, al moet ik daarvoor honderd keer opnieuw beginnen.

Vraag jezelf af: ben jij bereid hoe dan ook door te zetten? Het moeilijk te hebben? Minimaal tien keer opnieuw te beginnen? Hulp te vragen? En dus te doen wat nodig is…

Acties & reminders helpen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt, dat het wél een positief effect heeft om je intentie te vertellen aan anderen én te vertalen in concreet gedrag. Bovendien helpt het om daarvoor reminders in te stellen.

Wat ga je doen?

Wil je nu afvallen? Bepaal als eerst wat je precies gaat doen. Wat is nodig? Bijvoorbeeld: bijhouden wat je eet in een app, je eetpatroon inplannen, minimaal drie keer per dag nee zeggen tegen iets wat je lekker vindt, nooit meer staand eten, minder ontbijten, één keer opscheppen, alleen nog in het weekend een wijntje drinken, alleen nog het allerlekkerste eten, bewust kiezen op welke borrel je wel drinkt, welke niet, maximaal drie hapjes nemen, doorgaan na een tegenslag, etc. Wees zo concreet mogelijk en schrijf drie tot vijf acties op.

Maak je voornemens waar

Vraag twee is: hoe herinner je jezelf vanaf nu dagelijks aan deze acties? Bijvoorbeeld door de actielijst op je werkplek te hangen, een coachplan te volgen, je successen op te schrijven, een dagelijkse herinnering in je telefoon te zetten, een moodboard te maken en zichtbaar op te hangen, stickers op de kast te plakken, een achtergrond op je telefoon instellen, de acties in te spreken en drie keer per dag te beluisteren, etc.

Nu is het juiste moment

Als je de bereidheid hebt te doen wat nodig is, én je bepaalt concrete acties, waar je jezelf dagelijks aan herinnert. Dan is elk moment het juiste moment om te beginnen, om echt af te vallen: jij maakt dit het juiste moment.

Succes!

Mieke

Lees ook de vorige blogs


Mieke Kosters is oprichtster van Skinnyminds. Dé aanpak waarmee je stopt met lijnen en diëten en start met blijvend afvallen door gedragsverandering.

Ben jij al op weg naar een slanke mindset? Download hier de gratis checklist.