wond

Hoe zorg je dat een wond zo mooi mogelijk geneest?

De grootte en dikte van een litteken is deels genetisch bepaald. Het hangt onder andere af van je huidtype en je huidskleur. Wat kun je zelf doen om te zorgen dat een wond zo mooi mogelijk geneest?

1. Laat een verse wond zoveel mogelijk ademen

Probeer de wond zo min mogelijk af te plakken. De eerste dagen, wanneer de huid nog kapot is, kun je beter nog niet smeren met crème. Ben je met je wond bij de (huis)arts geweest, volg dan altijd zijn of haar advies op.

Lees ook:Wanneer ontstaat er een litteken?

2. Voorkom ontsteking

Wordt de roodheid erger of begint een grote wond te kloppen of zwellen, ga dan naar de dokter.

3. Douche en badder niet te lang

Water maakt je wond week en kan het korstje beschadigen. De vorming van nieuwe huid onder het korstje wordt daardoor tegengewerkt.

4. Peuter niet aan het korstje

Wanneer je aan het korstje peutert, belemmer je het herstel van je huid. Er zou zelfs littekenvorming kunnen ontstaan, die er niet zou zijn geweest als je er niet aan had gekrabd.

5. Gebruik een crème

Zodra de wond begint te helen, kun je beginnen te smeren met een lichte crème. Dat helpt ook tegen de jeuk die je soms hebt als een wond geneest. Er bestaan verschillende crèmes speciaal voor littekens, vraag je huisarts of apotheek om advies. Er zijn verschillende crèmes (vrij) verkrijgbaar.

6. Vermijd zonlicht

Probeer je wond zo min mogelijk bloot te stellen aan de zon, dat verergert namelijk de vorming van een litteken. Ook recente littekens kun je beter uit de zon houden.

7. Oudere littekens

Zelfs als je je litteken niet behandelt met een crème blijft het litteken de eerste twee jaar veranderen, in positieve zin. Je weet dus pas na twee jaar of je huid mooi genezen is. Oude littekens kun je veel minder beïnvloeden dan jonge littekens. Heb je een oud litteken dat je niet mooi vindt, vraag dan eventueel advies aan je huisarts.

Beeld: Gettyimages

Gerelateerde artikelen