Winter Dip

5 tips tegen een najaarsdip

De dagen worden donkerder, maar dat hoeft niet voor jouw mood te gelden. Met deze 5 tips voorkom je een najaarsdip.

1. Zoek het licht op
Daglicht houdt je biologische klok in balans, je krijgt er energie van en het is goed voor je humeur. Zoek tijdens de donkere dagen dus zoveel mogelijk het licht op, zeker als je veel binnen werkt. Je krijgt genoeg daglicht als je dagelijks tussen elf en drie uur ’s middags ongeveer dertig minuten naar buiten gaat, volgens de Gezondheidsraad. Zorg dat je handen en hoofd onbedekt zijn, zodat je lichaam het daglicht voldoende kan opnemen. Lukt het niet om genoeg zon te pakken? Dan kan lichttherapie veel doen voor je sombere buien.

2. Doe een winter work-out
Wie per week 150 minuten matig tot actief beweegt, zoals wandelen, fietsen, tuinieren, dansen, geeft minder kans op neerslachtigheid. Ga bij voorkeur lekker de natuur in, want uit Canadees onderzoek blijkt dat daarmee je concentratievermogen én je werkgeheugen zestien procent meer stijgen in vergelijking met wandelen in de stad.

GezondheidGezondheid

3. Zorg voor jezelf
De eerste tekenen van een najaarsdip zijn vermoeidheid, je niet goed kunnen concentreren en sociaal ineens op een lager pitje staan. Merk je zulke veranderingen bij jezelf, negeer deze dan niet te lang. Op de bank blijven hangen lijkt de makkelijkste optie, maar door je bewust te focussen op hetgeen je écht nodig hebt (zoals beweging, gezonde voeding en activiteiten waar je blij van wordt) ben je je dip steeds een stap voor.

4. Neem extra vitamine D
Ons gemiddelde dieet levert maar tien procent van de benodigde hoeveelheid vitamine D, de andere 90 procent moet je lichaam dus zelf aanmaken via direct zonlicht. Laat dat nu net lastig zijn in het najaar, wanneer de dagen korter worden en het daglicht zwakker. De belangrijkste oorzaak van een winterdip is een gebrek aan serotonine, en zonder vitamine D maak je dit geluksstofje niet voldoende aan. Kies daarom voor goede vitamine D supplementen om je mood een boost te geven.

5. Vermijd serotonine killers
Om je goed te voelen, heb je dus onder andere een gezonde aanmaak van het gelukshormoon serotonine nodig in je lijf. Je kunt je lichaam een handje helpen door serotonine killers uit de weg te gaan. De belangrijkste is stress, want het stresshormoon cortisol en serotonine zijn vijanden van elkaar. Ook alcohol, cafeïne en nicotine zijn geen pretje voor je serotonine-aanmaak. Zorgt daarnaast dat je voldoende vitamine B3, vitamine B6 en het mineraal magnesium binnenkrijgt. Deze vindt je in bijvoorbeeld in zuivel- en graanproducten, vis, eierdooier, bananen, bladgroente , noten en peulvruchten. 

Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Beurer TL30 – Daglichtlamp

Beurer TL30 - Daglichtlamp - Compact en dun - 20x12cm
Klik hier
San2110

Ontvang jouw dosis inspiratie voor een healthy lifestyle elke maand op de mat.

Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen