Orangeribbon 2100x1440

Leven met kanker: omgaan met chronische lymfatische leukemie

Gelukkig ligt de tijd dat kanker nooit te behandelen was al ver achter ons. De afgelopen decennia is er veel onderzoek gedaan en dat werpt zijn vruchten af. Er worden steeds weer nieuwe behandelmethoden ontwikkeld. Ook voor chronische lymfatische leukemie zijn er de afgelopen tijd weer nieuwe methoden bijgekomen.

Leven met chronische lymfatische leukemie

Wist je dat chronische lymfatische leukemie (CLL) het type leukemie is dat in Nederland het meeste voorkomt? Het is een vorm van bloedkanker die ontstaat in de lymfeklieren. Jaarlijks krijgen in ons land zo’n 600 mensen de diagnose CLL. Vaak gaat het daarbij om mensen die ouder zijn dan 60 jaar, maar dat wil niet zeggen dat jongere mensen niet ziek kunnen worden. De ziekte komt daarnaast twee keer vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Omdat de ziekte soms helemaal geen symptomen geeft, wordt CLL lang niet altijd ontdekt.

Mogelijke symptomen CLL

Bij dit type leukemie is er sprake van een verstoring van de B-lymfocyten, een soort witte bloedcellen, in de lymfeklieren. Hoe die verstoring ontstaat is nog onduidelijk. Wel is inmiddels duidelijk dat de B-lymfocyten zich door deze verstoring ook sneller delen dan gezonde lymfocyten. Het gevolg is een ophoping hiervan in de lymfeklieren, waardoor die kunnen gaan opzwellen. Dat is niet het enige gevolg; zo kan ook de milt er groter door worden, waardoor de buik opeens dikker wordt en de eetlust minder kan worden. De kwaadaardige cellen kunnen niet alleen ophopen in de lymfeklieren, maar ook in het beenmerg en in het bloed. Ze verdringen daar de gezonde cellen, waardoor er allerlei tekorten kunnen ontstaan. Vaak ontstaan hierdoor vage, lastig te verklaren symptomen, zoals bleekheid, kortademigheid, vermoeidheid, duizeligheid en soms zelfs hartproblemen.

Behandeling van CLL

Bij mensen die ongemerkt met CLL rondlopen, verloopt het ziekteproces traag. Soms wordt de aandoening per toeval ontdekt, waarna direct behandelen vaak nog niet nodig is. Er wordt dan een traject ingezet van routineonderzoeken, om het verloop van de ziekte in de gaten te houden. Is er sprake van klachten? Dan wordt vaak wel overgegaan op behandeling. Regulier wordt vaak gekozen voor chemotherapie in combinatie met immunotherapie. Het draait er daarbij in dit geval alleen om dat de ziekte onder controle gehouden wordt. Er zijn echter nog veel meer behandelmethoden. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. TheSocialMedwork maakt legale en veilige toegang tot medicatie mogelijk in landen waar deze behandelmethoden nog niet op de markt zijn.

Toegang tot veilige behandelmethoden

Het is begrijpelijk dat je op zoek gaat naar behandelingen als je te maken krijgt met ziekte. Dan is het fijn wanneer je hiervoor niet alleen in Nederland op zoek kunt gaan, maar ook daar buiten. Voor Chronische Lymfocytische Leukemie behandelingen kun je namelijk ook vaak in het buitenland terecht. Zo zou Calquence (acalabrutinib) gebruikt kunnen worden als medicatie. Dit middel is een kinaseremmer, die als monotherapie gebruikt kan worden als er al sprake is geweest van andere behandelingen. Als het als eerste behandelmethode wordt ingezet, kan het in combinatie met Gazyva/Gazyvaro (obinutuzumab) worden voorgeschreven. Ook behandelmethoden met Imbruvica (ibrutinib) en met Venclyxto/Venclexta (venetoclax) worden in diverse landen al ingezet. Beide middelen kunnen ingezet worden wanneer er in ieder geval al één andere behandeling is ingezet. Wil je medicatie gaan gebruiken die in Nederland nog niet op de markt is? Dan kan TheSocialMedwork je ondersteunen bij het proces om de medicatie toch legaal te verkrijgen. Zo komt de juiste behandeling weer een stapje dichterbij!

Dit is een gesponsord artikel.