koortslip-moet-weten

Koortslip? Dit moet je weten

Ah, zo vervelend… Een koortslip is niet bepaald iets waar je heel vrolijk van wordt. Maar wat is een koortslip nu precies? Wat veroorzaakt het en wat kan je ertegen doen? En hoe besmettelijk is het precies? Deze vragen beantwoorden wij in dit artikel voor je!

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een kleine, met vloeistof gevulde blaar die zich op of om je mond vormt. Je kan ze veelal terugvinden op je lippen, rond je mond en in je mond. Ook komt het voor dat je er een paar hebt die dicht bij elkaar zitten. Vaak begint een koortslip met een gek, tintelend gevoel op je lip, gevolgd door kleine bultjes die vervolgens in pijnlijke blaasjes veranderen. Na een paar dagen kan het een blaar worden en komt er vaak een korstje op. Meestal geneest het uit zichzelf binnen een tot drie weken.

Lees ook: ‘Klopt het dat je in de zomer sneller een koortslip krijgt?

Wat veroorzaakt een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Je kan misschien schrikken door de term ‘herpes’, maar het is eigenlijk een heel veelvoorkomend virus. Ook doen veel mensen dit virus vaak al op tijdens hun kindertijd. Alhoewel herpes wordt geclassificeerd als een SOA, hoef je het dus niet seksueel opgelopen te hebben.

Helaas is herpes een chronisch virus, waardoor je er nooit volledig van kan genezen. Dat houdt in dat je waarschijnlijk gedurende je leven zo nu en dan een koortslip zal hebben, vaak getriggerd door de volgende factoren:

  • Stress
  • Ziekte
  • Vermoeidheid
  • Bepaald voedsel
  • Hormonale veranderingen
  • Tandartsbezoeken of plastische chirurgie
  • Verwondingen (vooral bij je mond)
  • Infecties
  • Allergische reacties
  • Te veel blootstelling aan de zon

Is een koortslip besmettelijk?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus en dat is inderdaad besmettelijk. Je kunt je koortslip dan ook overdragen door te zoenen, orale seks te hebben en andere vormen van lichamelijk contact. Denk hierbij aan uit hetzelfde glas drinken, hetzelfde bestek gebruiken of lippenstift delen. Maar, over het algemeen geldt de regel ‘des te meer contact je hebt, des te groter de kans dat je het virus overdraagt’. Oftewel, je draagt het virus eerder over door huid-op-huid contact dan door uit hetzelfde glas te drinken.

Technisch gezien ben je overigens niet alleen besmettelijk terwijl je een koortslip hebt, want je draagt het virus immers altijd. Wel is de kans groter dat je het virus overdraagt terwijl je een koortslip hebt. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken dat het virus zich over de rest van je lichaam verspreidt, want als je het eenmaal oraal hebt opgelopen, maakt je lichaam er antilichamen voor aan. Wel kan je het bij een ander op een andere plek op het lichaam, bijvoorbeeld genitaal, overdragen.

Hoe kom ik van mijn koortslip af?

Oké, je kunt dus niet voorgoed van je koortslip afkomen, aangezien herpes in je lijf zit. Wel kan je een aantal dingen doen om je koortslipsymptomen te doen afnemen.
1. Gebruik antivirale medicatie
Aangezien een koortslip wordt veroorzaakt door een virus, kan het helpen om antivirale medicatie te slikken. Er zijn een aantal zalven die je op recept kunt krijgen en een verschillende orale medicatie die je op recept kunt krijgen. Je kunt het beste met jouw huisarts bespreken wat de beste behandeling voor jou is.
2. Neem een pijnstiller
Als je koortslip extreem pijnlijk is, kun je ook met je huisarts overleggen of je pijnstillers mag slikken of smeren. Zorg wel dat je dit eerst met je huisarts bespreekt, zeker als je ook andere medicatie gebruikt.
3. Blijf uit de zon
Een makkelijke stap? Blijf uit de zon om te voorkomen dat je jouw koortslip irriteert. Jouw koortslip uit de zon houden kan ervoor zorgen dat het sneller geneest. Zorg dus dat je zonnebrand draagt of helemaal uit de zon blijft. Ook is het beter om je koortslip niet ‘uit te knijpen’ om te voorkomen dat het nog erger wordt en zich verder verspreidt.

4. Kalmeer je huid
Een ijspack en lippenbalsem gaan er niet voor zorgen dat je koortslip sneller weggaat, maar ze kunnen wel je huid kalmeren. Daardoor zal je koortslip minder pijn doen. Probeer eens wat het voor je doet, maar stop wel als het niet lijkt te helpen.

Kan ik een koortslip voorkomen?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je opnieuw een koortslip krijgt, bijvoorbeeld de triggers die jouw koortslip vaak opwekken vermijden. Bescherm je huid met zonnebrand en gebruik lippenbalsem om je lippen vochtig te houden. Mocht je er echt heel vaak last van hebben, dan kun je met jouw huisarts bespreken of je wellicht preventieve antivirale medicatie kunt krijgen om het virus onder controle te houden.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen