slecht-iedere-dag-zelfde-eten salade winter groente sante

‘Is het slecht om iedere dag hetzelfde te eten?’

Eet jij praktisch iedere dag hetzelfde en vraag je je af of dat nu eigenlijk kwaad kan? Wij geven je in dit artikel antwoord op de vraag ‘Is het slecht om iedere dag hetzelfde te eten?’. Lees je mee?

Lees ook: ‘Stoppen met eten uit verveling: zo doe je dat

Waarom?

Allereerst is het goed om te kijken naar de reden waarom je iedere dag hetzelfde eet. Is het simpelweg omdat je niet veel lust? Of omdat je geen nieuwe foods durft te proberen? In dat laatste geval: probeer het stapje voor stapje. Er is een reden waarom fruit en groenten allemaal anders gekleurd zijn – ieder product heeft zijn eigen voedingsvoordelen in de vorm van vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Het is dus eigenlijk heel zonde als je constant hetzelfde eet, want het zou zomaar kunnen dat je dan lang niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Ook variëren in vlees- en vissoorten kan veel goeds doen voor je lichaam, want ook daar zitten verschillende voedingsstoffen in.

Verveling

Een andere goede reden om te variëren wat je eet? Voorkomen dat je verveeld raakt van wat je eet! Wanneer je een dieet volgt waarbij je veel dingen niet mag – en daardoor constant hetzelfde eet – is de kans groot dat je het gezonde eten op een gegeven moment niet meer kunt zien. Natuurlijk is het ook goed om te beseffen dat je gezond eten ook niet ongelimiteerd kunt eten en dat je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt als je alleen maar hetzelfde eet, zelfs als dat gezonde producten zijn. Ook hebben mensen een natuurlijke behoefte aan afwisseling. Dat zorgt er niet alleen voor dat onze smaakpapillen getriggerd blijven, maar ook zodat we geen tekort aan bepaalde voedingsstoffen gaan ontwikkelen.

Hoe doe je dat, gevarieerd eten?

Hoe je kan zorgen dat je gevarieerd blijft eten? Probeer in je maaltijden in ieder geval te werken met bevroren fruit en groenten, bonen, noten, zaden en kruiden. Ook kan je verschillende graansoorten gebruiken en kijken wat dat voor je doet. Zorg er vooral voor dat je plezier hebt in wat je eet en probeer zo nu en dan eens nieuwe dingen – je zal versteld staan van jezelf!

Conclusie

Het is niet per se iets slechts, maar het is beter om te variëren. Door hele voedselgroepen of macronutriënten uit je eetpatroon te schrappen kan je een tekort aan belangrijke voedingsstoffen oplopen. Daarnaast is er een kans dat je ongezonder gaat eten als je verveeld raakt van telkens hetzelfde eten. Probeer daarom zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen uit je voeding te halen door bevroren fruit, groenten, bonen, noten, zaden, granen en gezonde vetten te eten.

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen