Rode wijn

Is een glaasje rode wijn écht zo gezond?

Je hoort en leest soms wel dat rode wijn gezond zou zijn. Je drinkt één tot twee glazen per dag en je verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Klinkt fantastisch: wijntje drinken, een beetje aangeschoten worden en ondertussen werken aan je gezondheid. Maar, klopt dit allemaal? Wat is hiervan waar? Online diëtist Jonathan Klaassen geeft het antwoord.

Online diëtist Jonathan Klaassen legt in dit artikel uit of rode wijn écht zo gezond is.

Alcohol

Alcohol levert per gram 7 kilocalorieën. Een stuk hoger dan andere voedingsstoffen die energie leveren. Wanneer je een glas rode wijn drinkt, krijg je daardoor snel calorieën binnen, maar zonder dat je daarbij ook nuttige voedingsstoffen tot je neemt. Een glas rode wijn levert je zogezegd ‘lege calorieën’ op. Oké, de stof alcohol kan ons een prettig gevoel geven, maar vanuit fysiologisch oogpunt heeft je lichaam er eigenlijk helemaal niks aan.

Is rode wijn gezond?

Als we de onderzoeken bekijken, zijn er inderdaad een paar te vinden die stellen dat een matige consumptie van alcohol – en dan met name van (rode) wijn – het risico op hart – en vaatziekten verkleint. Echter er zitten wat haken en ogen aan deze conclusies, en dat alcohol echt bepaalde risico’s verkleint, kan daardoor niet in volle overtuiging gezegd worden. Deze onderzoeken geven mij dan ook geen reden om jou rode wijn te adviseren. Integendeel: de schadelijke effecten van alcohol zijn van veel grotere invloed dan de mogelijke positieve. Alcohol verhoogt bijvoorbeeld de kans op longkanker, darmkanker en levercirrose, en veroorzaakt ook regelmatig psychosociale problemen of verslavingen. Ik zeg dit niet om belerend over te komen; het zijn gewoon de onverbloemde feiten

Advies

Of je wel of geen rode wijn drinkt moet je natuurlijk zelf weten. Alcohol kan een prettig gevoel geven en daarmee een toevoeging zijn op sommige momenten. We moeten echter niet geloven dat rode wijn daadwerkelijk goed voor ons is. Het klopt dat er bepaalde stoffen in zitten die gunstige effecten hebben, maar rode wijn bestaat uit veel meer dan alleen die stoffen. Nogmaals, je moet een product altijd beoordelen in z’n geheel, dat is bepalend. En hoewel we anders zouden willen, is alcohol op geen enkele manier goed voor ons. De nadelige effecten van alcohol wegen zwaarder dan de mogelijke positieve effecten van de andere stoffen uit rode wijn.

Jonathan Klaassen

Jonathan Klaassen

Jonathan Klaassen is online diëtist & schrijver. Als online diëtist helpt hij dagelijks mensen via zijn online programma’s. Daarnaast schrijft hij artikelen over voeding en voedselhypes die hij online deelt óf je kunt ze lezen in zijn boeken. Wil je Jonathan als online diëtist? Klik hier voor meer informatie!

Gerelateerde artikelen