Alessia Couvreur 2100x1440

Alessia bevrijdde zichzelf van strenge eetregels

De Belgische diëtiste Alessia Couvreur was na jaren krampachtig diëten en sporten om af te vallen helemaal klaar ermee: eten en bewegen moet leuk zijn. Nooit meer diëten dus, maar ‘gewoon’ doen wat je lichaam je aangeeft. Dat bleek haar beste beslissing ooit.

Alessia was als kind erg slank gebouwd, maar belandde als jongvolwassene in een spiraal van aankomen en afvallen. In een poging om balans te vinden in haar gewicht en zelfvertrouwen, probeerde ze van alles. Van heftige restricties en zwaar sporten tot het maken van haar eigen plantaardige melk. Heel stressvol en vermoeiend, vond ze.

Teleurgesteld

‘In 2017 studeerde ik af als diëtiste en was het mijn beurt om anderen te helpen afvallen, met de overtuiging dat je gewicht alles over je bepaalt. Goed voelde dit niet. Als mijn cliënt geen kilo’s kwijt was, waren we beiden teleurgesteld en als er gewichtsverlies was, was het meestal maar van korte duur. Zodra ze bij mij stopten en het eetschema dat ik hen gaf niet langer volgden, kwam het gewicht er weer bij’, schrijft Alessia in haar boek Bye, bye dieet.

Bevrijdend

Toen ze voor het eerst las over intuïtief eten, was ze sceptisch. ‘Oké, dat diëten niet de manier is, maar eten zonder een enkele regel? Hoe kan dat werken?! Toch werd ik getriggerd en begon ik er meer over te lezen. Een nieuwe wereld ging voor mij open en tegelijk was het erg confronterend. Ik besefte dat ik zelf helemaal verwikkeld was in het dieetweb en er ook uit moest zien te geraken’, schrijft ze. Alessia meldde zich vervolgens aan voor een traject van de Amerikaanse intuïtief eten diëtiste Rachel Goodman en las het boek Intuitive Eating van Evelyne Tribole en Elyse Resch. Stap voor stap bevrijdde ze mezelf van de eetregels en de valse overtuigingen, en vond ze haar eigen intuïtieve eter terug. ‘Dit was zonder twijfel een van de beste stappen die ik ooit heb gezet. Het bracht me zoveel meer dan een gezonde relatie met eten. Het is geen eenvoudig proces, maar eenmaal je inziet dat je je lichaam kunt vertrouwen op het vlak van eten en je je gewichtsdoel kunt loslaten, is het zó bevrijdend.’

Intuïtief eten

Intuïtief eten werd in de jaren 90 van de vorige eeuw ontwikkeld door twee Amerikaanse diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch, die zich vragen stelden bij de doeltreffendheid van diëten. Na het doornemen van tal van onderzoeken kwamen ze tot de conclusie dat vermageringsdiëten nooit een langetermijnoplossing zijn en meer kwaad dan goed doen. Ze besloten het anders aan te pakken en kwamen uit op tien principes die de basis van intuïtief eten vormen. Belangrijk: deze principes zijn géén regels! Je bent dus niet ‘slecht bezig’ omdat je je eens overeten hebt. Het zijn principes die je gaat willen volgen omdat ze jou een goed gevoel geven. Je doet het dus voor jezelf en er is niemand die jou te zeggen heeft wat je moet doen.

De 10 principes

Zet de dieetbril af
Respecteer je honger
Sluit vriendschap met eten
Stuur de eetpolitie weg
Ontdek voldoening
Voel je verzadiging
Wees lief voor je emoties
Respecteer je lichaam
Beweging – voel het verschil
Eer je gezondheid

Geboren intuïtieve eters

Het is een feit dat we allemaal geboren zijn als intuïtieve eters. Als je erover nadenkt, is dat logisch: waarom zou de mens als enige diersoort enkel kunnen eten aan de hand van externe begeleiding of regels? Dieren en baby’s luisteren perfect naar hun lichaamssignalen, waarom kunnen wij dat dan niet? We voelen toch ook aan wanneer we het warm of koud hebben en wanneer we naar het grote of kleine toilet moeten gaan? We hebben al deze signalen in ons, maar jammer genoeg leren we van kleins af aan dat we ons lichaam niet kunnen vertrouwen. Baby’s die eten volgens een eetschema leren al meteen dat hun honger- en verzadigingsgevoel niet gerespecteerd hoeft te worden. En zodra we leren praten, krijgen we te maken met eetregels: ‘Eet je bord leeg!’, ‘Eet je groenten op!’, ‘Geen dessert als je dat niet eet!’, ‘Hoe kun je nu honger hebben?’…

Dieetcultuur

Iets later krijgen we sowieso te maken met de dieetcultuur. Kinderen jonger dan tien jaar die op dieet gaan en eetstoornissen krijgen, vormen geen uitzondering meer. Door systematisch onze eigen signalen te negeren en alle externe invloeden te geloven, leren we het af om naar onze eigen signalen te luisteren. We belanden in de dieetcultuur met alle gevolgen van dien en komen steeds verder van ons eigen lichaam te staan. Gewichtstigma’s en vetfobie zorgen er nog eens extra voor dat we er alles aan willen doen om ‘het ideale lichaam’ te bereiken. Intuïtief eten is een tegenreactie op de dieetcultuur. Mocht de dieetcultuur nooit ontstaan zijn, dan zou intuïtief eten gewoon eten zijn.

Bye bye dieet

Alessia schreef Bye, bye dieet voor iedereen die graag leert hoe je je lichaam kunt vertrouwen en respecteren in een wereld die je constant zegt dat je dat niet kunt. Ze gaat in op de fysieke, mentale en emotionele kant van eten en geeft handige tips hoe je zelf vrijheid kunt bereiken in je eetpatronen en zelfbeeld. Ze geeft zelf aan niet te zijn afgevallen door intuïtief te eten.

Bron: Alessia Couvreur, Bye, Bye Dieet (Lannoo, 978940148340)

Byebyedieetboek
Bestel hier