huisstofmijt

Huisstofmijt: wat is dat precies?

Er zijn zo van die termen, aandoeningen, allergieën en woorden die je vaak voorbij ziet komen maar waarvan je niet precies weet wat ze zijn. Vandaag zoomen we even in op huisstofmijt. Voel je het al kriebelen?

Dat we leven met allerlei beestjes om ons heen, wist je vast al. En omdat je sommige dingen simpelweg niet weg kunt poetsen, kun je maar beter goed geïnformeerd zijn over huis en tuin. Huisstofmijt is zo’n beestje waarvan je wéét dat-ie bestaat, maar wat is-ie, doet-ie en eet-ie? Iieeh.

Lees ook: ‘3 planten die het goed doen in je slaapkamer

Feiten

Je moet er even doorheen. Door de feiten. Komen ze. Een huisstofmijt is een spinachtige. Heeft 8 poten. En is slechts 0,3 millimeter groot. Je kunt ze niet zien met het blote oog. Is misschien maar goed ook. Een huisstofmijt leeft zo’n 2 tot 3 maanden. En ze voeden zich met de huidschilfers van mens en dier. Niet geheel verrassend is je bed daarom een populaire plek voor de beestjes. Daar lig je immers uren achter elkaar, jezelf van huidschilfers te ontdoen (klinkt viezer dan het is).

Stof

Ook andere plekken in huis die minder glad zijn, zoeken de mijten graag op. Denk aan stoffen meubels, knuffels en je vloerkleed. Er kunnen ongemerkt miljoenen mijten in je huis wonen! Ze komen het hele jaar voor, al vinden ze het najaar en de winter éxtra fijn: ze houden van een vochtigere lucht.

Allergie

Er zijn flink wat mensen met een allergie voor de huisstofmijt. Dat betekent in hun geval vooral veel niezen en snotteren, maar het kan ook problemen met ademen opleveren. Gelukkig helpt het schoonhouden van je woning wel iets. En bovendien zijn er beddengoed en matrassen te koop die de mijt zo goed als mogelijk weren. Je kunt zelf ook checken of je een paradijsje voor de mijt hebt gemaakt: een dekbed/deken en/of hoofdkussen van dons of wol, of een vulling daarvan, is ideaal voor de huisstofmijt. Hij nestelt graag in natuurlijke materialen, die óók nog eens lastig heet gewassen kunnen worden. Heb je een synthetisch dekbed en/of hoofdkussen, dan vindt de mijt dat minder aantrekkelijk.

Tips:

  • ventileer goed, hoe minder vochtig in huis, hoe onprettiger voor de huisstofmijt
  • reinig beddengoed en tapijten, maar ook knuffels en stoffen home deco regelmatig
  • kies voor meubels en een bedframe dat je goed met een sopje kunt afnemen
  • ga bij ernstige klachten langs de huisarts, die kan je eventueel verwijzen naar een specialist om te bekijken of jij een huisstofmijtallergie hebt

Beeld GettyImages

Tip van de redactie

Vibrator luchtdruk
Womanizer PRO40 Luchtdruk vibrator 
Bestel hier

Gerelateerde artikelen