Tamara de Weijer

Huisarts Tamara de Weijer vlogt voor Santé

Hoi, mijn naam is Tamara de Weijer en vanaf het eerste nummer van Santé magazine van dit jaar kun je me terugvinden met een vaste rubriek over voeding, leefstijl en gezondheid. Op Sante.nl kun je aansluitend mijn vlogs bekijken. Ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring elke maand met jullie te delen!

De eerste editie van mijn vlogs gaat over goede voornemens. De meesten van ons kennen het wel, de feestdagen zijn voorbij, januari is begonnen en we zitten vol goede voornemens. Bijvoorbeeld wat afvallen, minder stress, beter slapen… En veel mensen vallen dan in dezelfde valkuil, veel te veel tegelijk veranderen. Gezonder eten, minder alcohol, drie keer per week hardlopen, op tijd naar bed, minder tijd op je scherm, elke dag mediteren… Het lukt een enkeling om dit vol te houden, maar de meeste mensen niet. Hoe kan dit nou? Dat komt omdat je brein helemaal niet houdt van verandering, het wil alles het liefste houden zoals het is. Dus alles wat ik eerder noemde ziet je brein als een opoffering, iets waar hij eigenlijk geen zin in heeft.

Lees ook:Goede voornemens voor je huid

Waar kom jij je bed voor uit?

Dus wat nou als je het dit jaar eens helemaal anders aanpakt? Wat nou als ik jou de vraag stel: waar kom jij ’s morgens je bed voor uit? Wat geeft jouw leven zin en wat geeft jou zin in het leven? Want als jij weet waar je het allemaal voor doet, gaat dat gezonder eten, meer bewegen, ontspannen en slapen een stuk gemakkelijker.

Blue Zones

Wist je dat mensen die ervaren dat hun leven zinvol is langer leven en gezonder oud worden? Dat blijkt uit onderzoek naar de ‘Blue Zones’. Blue zones zijn gebieden in de wereld waar mensen vaker dan gemiddeld honderd jaar of ouder worden. En je bezig houden met een zinvol leven hoeft helemaal niks heel groots of zwaars te zijn, begin met kleine stapjes. Een simpele oefening om te doen is een week lang aan het eind van de dag drie dingen opschrijven die je blij maakten. En als je een week bijhoudt waar je blij van wordt, bedenk je dan waar je meer van wilt in 2021. Wat heb je daar voor nodig? Veel plezier ermee en tot de volgende keer!

Aflevering 1 – goede voornemens

Foto Tamara: Brenda van Leeuwen

Gerelateerde artikelen