menstruatiecup

Hoe betrouwbaar en duurzaam is een menstruatiecup?

De laatste jaren wordt de menstruatiecup steeds populairder. Ben jij al overstag of vraag je je af wat de voordelen zijn?

Er is voor het eerst grootschalig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de menstruatiecup. Heb je twijfels over hoe goed zo’n cup werkt? Die kan het onderzoek misschien wegnemen: menstruatiecups werken net zo goed of beter dan tampons en maandverband.

Even wennen

Het gebruik van een menstruatiecup is wel wennen. Voor je hem inbrengt, kun je de cup vouwen. Na het inbrengen, vouwt de cup zich uit, waardoor hij naadloos aansluit en je menstruatiebloed opvangt. Na het onderzoek bleef 73 procent van de vrouwen de menstruatiecup gebruiken. Een paar van de voordelen: je kunt er comfortabel mee sporten en zwemmen en je kunt hem (afhankelijk van hoe heftig je menstruatie is) tot 12 uur lang inhouden.

Welke menstruatiecup past bij mij?

Welke menstruatiecup bij jouw lichaam past, is onder andere afhankelijk van de stand van je baarmoeder en hoe sterk je bekkenbodemspieren zijn. Op www.cupkiezer.nl vind je een test om jouw cup te kiezen en handige tips voor het inbrengen ervan.

Duurzame keuze

De menstruatiecup is comfortabel, maar is ook op duurzaam vlak een goede keuze. Als je kijkt naar een periode van tien jaar, bespaar je met de menstruatiecup zo’n 93 procent. Daarnaast verbruik je minder plastic als je een menstruatiecup gebruikt.