Health 2100x14401

Het is bewezen: voeding kan werken als medicijn

Voeding kan heel specifieke medicinale krachten hebben, onderzochten onderzoekers van de Universiteit van Utrecht. Dat betekent dat we niet alleen met medicijnen, maar ook met een dieet op maat ziektes kunnen tegengaan.

Dat wat je eet invloed heeft op je gezondheid, is natuurlijk niet nieuw. “Maar die kennis is heel breed. Het omvat het gehele voedingspatroon, met daarin allerlei soorten voeding. Wij zien nu dat sommige voedingsstoffen heel gericht kunnen hechten aan specifieke receptoren van specifieke cellen, net zoals geneesmiddelen. Dat voedingsstoffen zo gericht de processen in cellen een positieve kant kunnen opduwen is heel verrassend”, zegt onderzoeksleider dr. Saskia Braber. Goed nieuws, want dat betekent dat je specifieke diëten kunt samenstellen om bepaalde aandoeningen tegen te gaan.

Voedingsstoffen werken als medicijn

Er is onderzocht hoe voedingsstoffen zich kunnen binden aan cellen, en hoe deze vervolgens reacties van het immuunsysteem beïnvloeden. Medicijnen werken op dezelfde manier: receptoren binden zich aan cellen, waardoor bijvoorbeeld een ontstekingsreactie of allergische reactie geremd wordt. Ontstekingsreacties spelen een belangrijke rol in niet-besmettelijke ziektes zoals kanker, diabetes en hart- en longziektes. Deze aandoeningen zijn verantwoordelijk voor 70% van de sterfgevallen wereldwijd.

“Dat voedingsstoffen zo gericht de processen in cellen een positieve kant kunnen opduwen is heel verrassend”

Steeds meer bekend

Dat voeding kan werken als medicijn, is een inzicht dat volgens Braber lang genegeerd is door farmacologen, ofwel de wetenschappers die de werking van geneesmiddelen onderzoeken. Sowieso wordt er steeds meer bekend over de invloed van voedingsstoffen op je fysieke en mentale gezondheid. Hoe gezond je darmen zijn, heeft bijvoorbeeld enorme invloed op je hersenen en je gemoedstoestand.

Geen vervanging

Toch is voeding niet per definitie een vervanging voor medicijnen. Dat heeft ermee te maken dat in een pil precies de juiste stoffen in de juiste dosering zitten, zegt Braber. Om dit met voeding te bereiken, is een stuk lastiger. Voeding is daarom een ondersteuning bij medicatie, geen vervanging, vindt de onderzoeker.

Tekst: Emma Verweij / Beeld GettyImages

Boekentip

Mdvk
Bestel hier