cybersickness

Heb jij last van cybersickness?

Voel jij je vaak niet zo lekker als je (veel) tijd achter je computer hebt doorgebracht? Dan zou het zomaar kunnen dat je last hebt van cybersickness… In dit artikel leggen we je uit wat het precies is én hoe je het zou kunnen voorkomen!

Wat is cybersickness?

De kans is groot dat je, zeker met het thuiswerken nu, veel tijd doorbrengt achter een beeldscherm. Dat kan je heel wat klachten opleveren (denk aan vermoeide ogen en rug- en nekklachten), maar sommige mensen worden er zelfs letterlijk ziek van. Langdurige blootstelling aan een scherm kan namelijk ‘cybersickness’ veroorzaken. Het is een fenomeen wat is gelinkt aan wagenziekte en wat kan leiden tot misselijkheid, duizeligheid, wazig kunnen zien en migraine. De een heeft er meer last van dan de ander, maar in een digitaal tijdperk als deze heeft bijna iedereen deze klachten wel in zekere mate.

Lees ook: ‘Last van computerogen? Dit zijn de oplossingen!

Wat gebeurt er nu echt in je lichaam?

Cybersickness komt voor als je brein berichten ontvangt dat je beweegt (bijvoorbeeld door een flikkerend scherm) terwijl je in feite stilstaat/-zit. Dit wordt ook wel een visueel vestibulair conflict genoemd. Een ander goed voorbeeld hiervan is dat je ziek kunt worden als je probeert te lezen in een bewegend voertuig. Hierbij focussen je ogen zich op een stilstaand object terwijl de rest van lichaam beweging ervaart. Dit conflict kan klachten veroorzaken, wat dus ook gebeurt als je ogen bewegend beeld registreren en je lichaam stilstaat/-zit. Zelfs een of twee uur schermgebruik kan dit al veroorzaken en je klachten kunnen een paar minuten tot een paar duren aanhouden.

Ook het blauwe licht van je scherm zou hieraan kunnen bijdragen: het kan ervaren worden als ooginspanning, wat kan leiden tot misselijkheid en duizeligheid. Mensen die vaker migraine hebben, wagenziek zijn of ooit een hersenschudding hebben gehad zijn vatbaarder voor het krijgen van cybersickness.

Wat kan je doen om cybersickness te voorkomen?

Een logische oplossing zou zijn om schermen zo veel mogelijk te vermijden, maar we snappen dat dat waarschijnlijk lastig wordt. Daarom hebben we drie andere tips voor je die je kunnen helpen cybersickness te voorkomen:

1. Laat je brein en lichaam zichzelf vaak heroriënteren; Ga vaker staan en rondwandelen om je lichaam eraan te herinneren waar je je bevindt, bijvoorbeeld iedere 30 minuten. Zo kan je sensorisch conflict vermijden. Je kan er ook voor kiezen om op een zitbal te werken, zodat je meer in beweging blijft.
2. Voorkom oogspanning; Als je een gewicht 10 minuten lang vasthoudt, kan je je voorstellen dat je armspieren gaan verzuren. Zo moet je het ook zien met constant naar een beeldscherm kijken; je belast constant je oogspieren. Ook knipper je 50% minder als je naar een beeldscherm kijkt, waardoor je ogen droger worden. Probeer daarom de 20-20-20-20-regel eens; neem iedere 20 minuten een pauze van je scherm en kijk 20 feet (6 meter) weg gedurende 20 seconden en sluit daarna 20 seconden je ogen.
3. Stel jezelf minder bloot aan blauw licht; Veel apparaten hebben een blauwlichtfilter, dus check de instellingen van je telefoon en computer eens om te kijken of je dit kan verminderen. Ook zou je een bril met blauwlichtglazen kunnen kopen om je ogen te beschermen.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen