Coronavaccins

Grootste onderzoek naar coronavaccins toont vier ernstige maar zeldzame bijwerkingen aan

In het grootste onderzoek tot nu toe naar de gevolgen van coronavaccins bestudeerden onderzoekers gegevens van 99 miljoen gevaccineerden. Ze vonden vier zeldzame, maar ernstige bijwerkingen van het vaccin.

Het lijkt al weer lang geleden dat we met elkaar bespraken of we ons lieten vaccineren tegen het coronavirus en zo ja met welk vaccin. Wie zich liet vaccineren wist op het moment weinig over mogelijke bijwerkingen en onderzoek was nog net ruim voorhanden. Nu wel.

Een heel kleine groep gevaccineerdenkreeg door het vaccin last van zeldzame bijwerkingen, zo meldt vaccinoloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) vandaag in het Parool. “Dit zijn aandoeningen die in het begin van de pandemie maar moeilijk op te sporen waren,” zegt hij. “Wetenschappers hebben het vaccin uiteraard grondig getest. Maar deze zeldzame gevallen kan je niet onderscheiden bij studies op duizenden mensen. Je moet dan echt miljoenen mensen analyseren.”

Schema Coronavaccinatie

99 miljoen mensen

Wetenschappers uit de hele wereld keken naar de gegevens van 99 miljoen gevaccineerden uit acht landen, waaronder Frankrijk, Denemarken, Australië, Canada en Finland. De onderzoekers keken naar de meest voorkomende zeldzame bijwerkingen en probeerden deze door de data te combineren, te bevestigen.

Astra Zenica

Het AstraZeneca vaccin had als meest voorkomende zeldzame bijwerking het Guillain-Barré syndroom. Een ernstige aandoening waarbij je lichaam gezonde zenuwen aanvalt, met als extreem gevolg verlammingsverschijnselen. Deze bijwerking kwam 190 keer voor onder de groep van 99 miljoen gevaccineerden. Daarnaast werden er in totaal 69 gevallen gevonden van cerebrale veneuze sinustrombose.

Een ander zeldzaam gevolg van het virus is cerebrale veneuze sinustrombose. Oftewel een bloedprop in de afvoerende bloedvaten van je hoofd.

Pfizer en Moderna

Pfizer en Moderna, de zogenoemde mRNA-vaccins lieten vooral een stijging zien in het risico op hart-ontstekingen. “We hebben het dan over één à tien gevallen van myocarditis per miljoen gevaccineerden,’ aldus Van Damme. Behalve ontsteking van de hartspier werd ook ontsteking van het hartzakje gevonden. Na een eerste dosis van hety vaccin was het risico daarop 1,7 keer hoger dan verwacht, en na een vierde dosis werd het 2,6 keer hoger.

Lareb

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb hield en houdt ook bijwerkingen bij van de vaccins. Lareb ontving tot december 2021 2080 meldingen van trombose. Op dat moment waren er zo’n 24 miljoen coronavaccins gegeven. Het gaat om 1265 meldingen van trombose na vaccinatie met het Pfizervaccin, 567 na AstraZeneca, 145 na Moderna en 89 na het Janssenvaccin. Bij 14 meldingen is niet duidelijk om welk vaccin het ging.

Van het Guillain-Barré syndroom (GBS) ontving Lareb 72 meldingen na coronavaccinatie tot 12 oktober 2022.

Volgens van Damme hebben de vaccins tijdens de corona epidemie naar schatting 1,4 miljoen levens gered in Europa. Het relatief kleine aantal zeldzame bijwerkingen is deel van de risico’s die genomen moesten worden bij het beschermen tegen een toen nog onbekend virus.

TEKST MANON DALEMANS/HET PAROOL

BEELD GETTYIMAGES