Smiling Woman Drinking Fresh Juice

Weer gezond(er) eten? Reset met een detox

Is het hoog tijd om die healthy habits weer op te pakken? Doe net als redacteur Richt een 3-daagse detox sapkuur. Voor Santé hield ze een dagboek bij. ‘Dit is precies de reset die ik nodig had.’

In samenwerking met Frecious

‘Er zijn legio doelen om een detox te doen. Een plattere buik, meer energie of even de boel ‘opschonen’. Mijn intentie is vooral om weer gezonde eetgewoontes op te pakken. Mijn lijf ‘voeden’ in plaats van ‘vullen’. Dus de rem erop wat betreft wijn en borrelplanken. Maar ook meer kiezen voor producten met voedingstoffen die mijn lichaam écht nodig heeft. 

Goed afbouwen, is het halve werk

Een van de beste tips die ik kreeg om de detox goed door te komen: de afbouwfase. Dus afbouwen met onder andere alcohol, koffie, brood en pasta als de eerste detoxdag nadert. Zo bereid je je lichaam voor op het ‘minderen’. En check ook vooral je mindset. Kijk je er naar uit en denk je ‘Let’s do this!’ of zie je de detox als jezelf uithongeren? Ik had, zeker door het heerlijke lenteweer, heel erg de drive om ervoor te gaan. Een reset voor een nieuwe gezonde start. 

En dan de detox… 

Tijdens mijn detox stopte ik met vaste voeding en kreeg ik alleen supergezonde slowjuices en health shots van Frecious. Tussendoor mocht ik onbeperkt water, kruidenthee en chicoreikoffie drinken. En eerlijk: deze cafeïnevrije koffievervanger smaakt best goed. 

Dag 1: 
Mijn 3-daagse detox sapkuur start op een zaterdag. Achteraf gezien misschien niet de beste startdag voor een detox, maar ik zie het vooral als een extra challenge om verleidingen te weerstaan. Op het menu staan dagelijks vijf slowjuices, twee health shots en een dinersoep. Ze zijn diepgevroren, dus je moet ze een dag eerder uit de vriezer halen om te ontdooien.  

Dag 1

De juices zijn best lekker (had ik niet verwacht) en het voelt meteen al heel gezond. Wel vind ik het saai, alleen maar sappen drinken. Zeker als we met het gezin op pad gaan en bij een leuke koffietent gaan zitten. Ik ga voor gemberthee en een groentesap. De rest voor koffie, appelsap en een heerlijk plak bananenbrood. Oh, ik wil dit niet meer…  

Af en toe heb ik een hongergevoel, maar ik lees dat het altijd met golven gaat. En dat klopt, want het is na een tijdje weer weg. Ook krijg ik het koud, een ontgiftingsverschijnsel volgens de voedingstherapeut van Frecious. Net als vermoeidheid, want ik lig net als mijn zoontjes al om half acht in bed.

Dag 2

Volgens de dagelijkse begeleidingsmail belooft dit een pittigere dag te worden dan de eerste. En ja, ervaar ik ook. Mijn hongergevoel is iets sterker. Maar ook vind ik het moeilijk omdat ik de hele dag met vaste voeding bezig ben. Ik maak ontbijt voor de jongens, we lunchen en er komt zelfs nog onverwacht visite langs. Dus koffie en wat lekkers, maar niet voor mij. Ook tijdens het avondeten heb ik het lastig. Terwijl het hele gezin aan een AVG’tje zit, neem ik een dinersoepje: Zingy Zucchini. Best lekker, maar ik mis toch echt de warmte in mijn voeding. Net als gisteren ga ik vroeg op tijd naar bed, zodat het opkomend hongergevoel niet mijn focus krijgt.

Dag 3

We zijn er bijna, zo voelt het echt. Mijn darmen zijn flink leger en ik voel me oprecht energieker. Ik heb zin in de dag, ondanks dat die vrij hectisch wordt. Alle sapjes reizen met mij mee. Onderweg in de auto bedenk ik dat ik na deze detox de slowjuices erin wil houden. Als een gezonde kickstart om bewust te blijven van wat ik de rest van de dag eet. Wat me meteen opvalt, is dat mijn hongergevoel ook minder wordt. Ik ‘vergeet’ zelfs een sapje, doordat mijn lichaam er niet per se om vraagt. De dag vliegt voorbij. Misschien ook omdat het een werkdag is met minder verleidingen?

Yess, I made it! 

Check, het is me gelukt. Ik heb veel verleidingen moet weerstaan, maar het sapvasten ging me goed af. Ik voel me supergezond, energiek en mijn broeken zitten zelfs minder strak. Dit fijne gevoel wil ik vasthouden. Omdat de ontgifting na de detox nog even doorgaat, lees ik dat het belangrijk is om het opbouwen serieus te nemen. Geen enkel probleem, want ik heb totaal geen behoefte om mezelf vol te proppen met alles wat ik de afgelopen dagen niet mocht eten. Nee, ik ben echt volledig gereset en heb zin om de gezonde eetgewoontes vast te houden. Met als stelregel: is het ‘voeding’ of ‘vulling’? En uiteraard met wat ruimte voor uitzonderingen.’

Wil je ook een detox? 3 tips van Richt én Frecious:

  • Reserveer tijd in je agenda voor je detox én start op een doordeweekse dag (vanwege minder verleidingen). 
  • Wat is je intentie? Als je dit helder voor ogen hebt, zal je mindset positief veranderen. Ook als je het even moeilijk hebt tijdens de detox. 
  • Blijf lekker bewegen. Dit zorgt voor afleiding en het is belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen en een blij humeur. 
Frecious Rpet Flesjes

Sapvasten met Frecious 

Bij Frecious kun je kiezen uit een 3-daagse en een 5-daagse detox vastkuur. Via de mail en app krijg je dagelijkse begeleiding en ontdek je tips en tricks. Liever geen detox? Je kunt de slowjuices ook dagelijks gebruiken. Met een flesje per dag krijg je al 300 gram groente binnen. Alle juices bevatten minimaal 8 ingrediënten, zijn 100% biologisch en bevatten zo min mogelijk fruit. Omdat de sappen na vermalen meteen ingevroren worden, behouden ze alle voedingsstoffen.

15% korting voor jou

Ontdek snel alle producten van Frecious: daily, detox of een andere speciale box, zoals de Sportbox, Beautybox of juice voor kinderen. Met de kortingscode SANTÉFRECIOUS15 krijg je t/m 1 juni 2022 15% korting op een product naar keuze.