gezond eten

Gezond eten moeilijk? Nee joh, Appeltje -eitje!

Gezond eten is vaak duurder dan ongezond eten. Maar gezond eten is juist belangrijk voor een sterk immuunsysteem. Heel belangrijk in deze barre tijden. Dus hebben het Diabetes Fonds en Philips de handen ineengeslagen en helpen je vanaf 1 oktober een maand lang elke dag een gezonde én betaalbare avondmaaltijd op tafel te zetten.

Met de campagne Appeltje-eitje hopen ze alle Nederlanders hiermee te kunnen helpen om een gezonde levensstijl aan te houden. Het Diabetes Fonds wil iedereen stimuleren om een gezonde maaltijd op tafel te zetten die niet al te duur is. Via Diabetesfonds.nl/appeltje-eitje kun je je inschrijven en ontvang je naast het gratis digitale receptenboek met de 1e 15 recepten ook steun, inspiratie, informatie en praktische tips in de vorm van e-mails, exclusieve kookvideo’s, mooie winacties en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Philips Chef Martin en Diabetes Fonds diëtist Kim Brouwers. Daarnaast is er ook een uniek bewaarexemplaar van het receptenboek met 31 gezonde én betaalbare recepten. Bestel het voor slechts € 8,95.

Tips

Speciaal voor Santé heeft diëtist Kim enkele tips om een gezonde maaltijd te maken zonder te veel geld te spenderen.

  • Je houdt zo’n gezond bordje eten betaalbaar als je weet hoe je een slim boodschappenlijstje maakt. Kijk voordat je het lijstje maakt eerst wat je nog in huis hebt. Zo koop je in ieder geval niet te veel.
  • Wees extra alert op aanbiedingen, koop seizoensgebonden producten, koop grootverpakkingen van houdbare producten en kies eens voor diepvriesgroenten en -fruit: deze zijn vaak goedkoper dan de verse varianten en net zo gezond.
  • Wil je geld, maar ook tijd besparen? Maak eens een maaltijdplanning voor jezelf waar je meerdere dagen profijt van hebt. Plan in ieder geval één dag in om restjes op te maken, zo bespaar je geld en ga je voedselverspilling tegen.
  • Zorg voor voldoende bakjes, zodat je restjes gemakkelijk en goed kunt bewaren in de koelkast (2 á 3 dagen) of in de vriezer (3 maanden).
  • Kook meerdere porties zodat je deze later kunt eten. Maak je bijvoorbeeld een pastasaus, maak dan direct wat extra porties en bewaar deze in bakjes in de vriezer.
  • Met één bloemkool kun je flink wat bloemkoolrijst maken. Vries de bloemkoolrijst die je over hebt in (het liefst rauw), je kunt het dan nog 3 maanden bewaren.
  • Losse rode paprika’s zijn duurder dan de paprika’s verpakt per 3. Het is niet erg om een andere kleur paprika te gebruiken dan in het recept staat, dit geeft weer een andere kleur aan je gerecht.
  • Vaker vegetarisch eten scheelt behoorlijk in de portemonnee. Eet gewoon wat meer groenten of voeg eens wat (extra) peulvruchten, kaas of ongezouten noten toe aan je maaltijd.
  • Vegetarische producten zijn vaak wat duurder. Kijk daarom goed naar de aanbiedingen, koop er dan wat meer van en vries het in.
  • Noten zijn vaak erg duur. Houdt in de gaten wanneer ze in de aanbieding zijn en sla dan je slag. En ga voor grootverpakkingen!

Recept: boerenkoolstamppot met zoete aardappel voor 4 personen

Appeltje Eitje Boerenkoolstamppot

Natuurlijk delen we ook een van de gezonde recepten uit het digitale kookboek: boerenkoolstamppot met zoete aardappel.

Ingrediënten

  • 800 g zoete aardappelen
  • 1 rode paprika
  • 150 g chorizo
  • 1 ui
  • 500 g gesneden boerenkool
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200 g geitenkaas
  • 2 el mosterd

Bereiding

  • Schil de aardappels, snijd in gelijke stukken en doe in een pan met water. Breng aan de kook en kook op middelhoog vuur gedurende 15 tot 20 minuten, totdat de aardappels gaar zijn.
  • Halveer ondertussen de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Snijd de chorizo in blokjes en pel en snipper de ui.
  • Bak de chorizo, paprika en ui glazig in een pan (zonder olie). Voeg vervolgens de boerenkool en azijn toe en bak tot de boerenkool goed is geslonken.
  • Giet de aardappels af en stamp tot puree. Meng de olijfolie en het boerenkoolmengsel door de puree.
  • Brokkel de geitenkaas over de stamppot en serveer de stamppot met de mosterd.
  • Variatietip: Liever vegetarisch? Vervang dan de chorizo en geitenkaas voor twee pittig gekruide grote rode uien (bijvoorbeeld met chilipoeder of cayennepeper) in halve ringen gesneden en wat plantaardige zuivel.
  • Budgettip: boerenkool is een seizoensgroente en dus niet altijd vers te krijgen. Wist je dat je boerenkool ook goedkoop uit de diepvries kunt eten?

Gerelateerde artikelen