Fajah Lourens

Fajah Lourens kijkt nu anders naar haar Killerbody-dieet: ‘Geluk zit niet in je gewicht’

Onlangs was Fajah Lourens in het nieuws: ze zou niet meer voor 100 procent achter haar Killerbody dieet staan. Maar is dat nu echt zo? We vroegen het Fajah zelf.

“Om te beginnen sta ik wél achter mijn dieet, alleen zie ik dat diëten in de meeste gevallen tijdelijk effectief zijn. Ik ontdekte dat als je jezelf niet accepteert en niet van jezelf houdt zoals je op dit moment bent, je met een dieet misschien wel tijdelijk kan afvallen, maar dat dit je niet gelukkig maakt. Geluk zit hem niet in je gewicht. Helaas is dit iets wat veel mensen wel denken. Ze denken dat zich gelukkig gaan voelen als ze zijn afgevallen, maar als dat geluksgevoel er niet is, vallen ze heel snel weer terug.”

Lees ook:3 regels voor blijvend gewichtsverlies

Negatief zelfbeeld

“Ik heb onderzocht wat het verschil is tussen de mensen die er een levensstijl van wisten te maken en de mensen die terugvielen na mijn dieet. Ik kwam tot de ontdekking dat de mensen die terugvielen in de meeste gevallen een negatief zelfbeeld hadden en zichzelf dus continu naar beneden haalden met zinnen als: ‘Ik ben dik’, ‘Ik ben lelijk’, ‘Mijn huid ziet er niet uit’, ‘Het lukt me toch niet’ etc. Ik kwam erachter dat mensen vaak denken dat ze ongelukkig zijn, omdat ze overgewicht hebben, maar in de werkelijkheid overgewicht hebben omdat ze ongelukkig zijn.”

Levensstijl

“Ik heb interviews gedaan met verschillende soorten mensen die mijn dieet hebben gedaan. De ene helft wist na vier jaar nog steeds het resultaat te behouden en had er een levensstijl van gemaakt, de andere helft niet. Je ziet dat de mensen die er een levensstijl van wisten te maken in de kern al gelukkige mensen waren. Ze hadden geen problemen, onverwerkt trauma of extra stress. Ze wisten voor het dieet niet wat gezond eten of in balans eten was. Ze hadden geen kennis over macro’s en de juiste vetten. Dit leerden ze door middel van mijn boeken.”

Verandering

“De helft die terugviel daarentegen, had geen vertrouwen in zichzelf, een laag zelfbeeld of externe stress punten. Door die eerst op te lossen en liefdevol naar jezelf te kijken (met een maatje meer), kan je veranderen. Verandering is mogelijk vanuit liefde en niet vanuit weerstand.”

Nieuw Killerbody dieet

Ik breng op 7 Januari het Killerbody Dieet opnieuw uit met veel nieuwe informatie over het onbewuste, interviews, ervaringsverhalen en dagelijkse motivatie opdrachten om meer van jezelf te houden en positiever in het leven te staan. 

Daarnaast heeft coach en psycholoog Henrike Weerstand (bekend van het boek Intuïtief eten) helder beschreven hoe je patronen doorbreekt. Ook maakte ze duidelijke analyses van de interviews waardoor de lezers zich kunnen identificeren en een handvat krijgen aangereikt om het probleem te kunnen oplossen bij de kern. 

Daarnaast heb ik een stuk over dierenleed toegevoegd en hoop ik dat mensen daardoor bewuster worden over wat ze eten. Ik heb daarom een 12 weken vegan- en een 12 vega-dieet samengesteld.”

Beeld: ANP