Woman Face Hair Bed

Facelift zonder plastische chirurgie: gezichtsyoga

Crèmes, serums, make-up en plastische chirurgie: we doen veel voor een mooie, volle huid. Dat mag wel een tandje minder. De allerbeste face sculpting tool is namelijk gratis en altijd bij de hand.

Ondanks dat reclames je graag anders doen geloven, hoeft een gezond en stralend gezicht helemaal niet duur en ingewikkeld te zijn. Soms heb je het letterlijk zelf in de hand, zoals bij de wellness trend face yoga. Face yoga (of gezichtsyoga) is als een massage en een bezoekje aan de sportschool in één, maar dan voor je gezicht. Bovendien heb je er maar één soort tool voor nodig, die ook nog eens helemaal gratis is: je vingers.

Natuurlijke facelift

Gezichtsoefeningen zijn onder de celebs al jaren een goed bewaard beautygeheim, maar inmiddels wordt face yoga steeds populairder. Zo zweert Meghan Markle bij de gezichtsoefeningen van huidexpert Nichola Joss, die haar gezicht naar eigen zeggen véél gevormder maken. Joss gebruikt massagetechnieken waarbij ze zelfs de binnenkant van de wangen masseert.

De beginselen van face yoga

Nu klinkt dat nogal heftig, maar de basis van gezichtsyoga is simpel. Je maakt herhalende bewegingen met je vingers over de huid van je gezicht, waardoor je de spieren activeert en versterkt. Dit doe je ook door het maken van verschillende gezichtsexpressies. Met deze combinatie boost je je bloedcirculatie, stimuleer je de afvoer van afvalstoffen en verminder je spierspanning. Fijne lijntjes worden minder zichtbaar en je huid is strakker en stralender. Je sculpt dus je gezicht, net zoals je je lichaam traint met fitness.

Eeuwenoude techniek

Face yoga is niet zomaar uit de lucht komen vallen. In Azië wordt al eeuwenlang een schraaptechniek toegepast om de huid te ontgiften en strakker en soepeler te maken. Ook deze methode, waarbij je een platte steen genaamd ‘gua sha’ gebruikt, wint populariteit. Een gua sha koop je inmiddels gewoon bij de drogist, namelijk. Tijdens de gezichtsoefeningen met de gua sha ‘schraap’ je de steen in verschillende richtingen over je gezicht, net zoals je zou doen met je vingers.

Drie jaar jonger

Dat gezichtsoefeningen werken, is wetenschappelijk onderzocht. In 2018 lieten onderzoekers van de Amerikaanse Northwestern University een groep vrouwen tussen de 40 en 65 jaar twintig weken lang face yoga doen. De eerste acht weken ’trainden’ de deelneemsters dagelijks dertig minuten, daarna om de dag. Het resultaat? De dames vonden zichzelf tot drie jaar jonger lijken. Vooral op de wangen was een duidelijk vollere en stevigere huid te zien, beaamden dermatologen.

Je kunt dus zeggen dat face yoga het proberen waard is, mits je er consistent en voor langere tijd mee bezig blijft.

Tip van de redactie

Guasha Steen
Bestel hier