Plitvice Optimized For Web Ivo Biocina

Even opladen? Dit is waarom Kroatië de perfecte bestemming is

Wil je deze zomer vooral tot rust komen, je hoofd leegmaken? Dan is Kroatië een heerlijke bestemming. Natuurlijk door de vele zonuren, maar ook vanwege de wonderschone natuur. Je keert hoe dan ook vol nieuwe levensenergie terug.

In samenwerking met het Kroatisch Verkeersbureau

De beste manier om tot rust te komen, is door in de natuur te zijn. In Kroatië zit je dan helemaal goed. Want waar je in het land ook naartoe gaat, je wordt omringd door vele tinten groen. En ja, dat zorgt ervoor dat je direct kalm wordt. Dit zijn onze tips!

Honderden eilanden 

Als je van mooie stranden en azuurblauw water houdt, dan moet je aan de lange kust zijn. Hier liggen, in de Adriatische Zee, honderden eilanden. De een nog mooier dan de ander, maar elk met hun eigen sfeer. Aan de zuidwestkust van Istrië heb je bijvoorbeeld de eilandengroep Brijuni, dat bestaat uit twee grote en twaalf kleinere eilanden. Ook in de regio Dalmatië, voor de kust bij Zadar en Split, vind je prachtige archipels. Op de kiezel- en rotsstranden kun je heerlijk relaxen met een boek of een duik in het heldere water nemen.

Korcula Istruga Beach Optimized For Web Aleksandar Gospic
Korcula Istruga Beach – Aleksandar Gospic

Nationaal Park Plitvice 

Met twintig nationale parken, natuurparken en reservaten kun je als natuurliefhebber je geluk niet op in Kroatië. Daarbij is het landschap, naast de 6.000 kilometer lange kuststrook, ook nog eens heel gevarieerd. Van graslanden, heuvels en meren tot rivieren, bergen, kloven en bossen. Wat je zeker moet bezoeken – en je zult niet de enige zijn – is Nationaal Park Plitvice. Dit park staat bekend om zijn 16 smaragdgroene meren, vele watervallen en de ongerepte natuur. Adembenemend mooi, dus echt een must do als je in Kroatië bent. 

Plitvice Lakes Optimized For Web Luka Esenko
Plitvice Lakes – Luka Esenko

Hiken in de bergen

In Kroatië vind je ook heel veel mooie berglandschappen met prachtige wandel- en fietspaden. Een imposante bergketen vind je aan de Midden-Dalmatische kustlijn: Biokovo. De toppen zijn meer dan 1.500 meter hoog en bieden een heerlijke frisse bries in de zomer. Ook de moeite waard zijn het Velebit- en het Dinara-gebergte in Noord Dalmatië waar je eveneens mooie hikes kunt maken. Bovendien zijn de bergen een fijne plek om jezelf weer terug te vinden.

Biokovo Optimized For Web Ivo Biocina
Biokovo – Ivo Biocina

Extreme sporten 

Wil je vooral wandelen, of mag het voor jou wel wat extremer? De mogelijkheden zijn eindeloos. Van raften en kajakken in rivierkloven tot parachutespringen en paragilden in de bergen van Biokovo of Vidova Gora. Ook snorkelen en duiken kun je goed in Kroatië. De onderwaterwereld is schilderachtig. Ook leuk om te doen is suppen, wind- en kitesurfen en natuurlijk zeilen.

Stilte in het binnenland

Verreweg de meeste toeristen zijn te vinden aan de kust. Wil je hier (even) aan ontsnappen? Ga dan naar Centraal-Kroatië en/of Slavonie (niet te verwarren met buurland Slovenië). Hier vind je een oase aan rust en stilte. Met glooiende heuvels met eeuwenoude bossen, wijngaarden en de rivieren Sava, Drava, Mura en Donau. In deze regio kom je ook veel thermale baden en kuuroorden tegen. Fijne plekken om nieuwe energie op te doen.

Slavonija Poto Sasa Pjanic
Slavonija – Sasa Pjanic

Maak onvergetelijke herinneringen 

Meer tips? Via deze website kun je nog veel meer informatie vinden voor een onvergetelijke vakantie in Kroatië. 

Credits hoofdafbeelding: Plitvice – Ivo Biocina