Extra Vierge Olijfolie

Is dagelijks een eetlepel olijfolie echt zo gezond?

Een eetlepel extra vierge olijfolie op een lege maag: gezondheidsgoeroes zweren erbij. Maar waar is het precies goed voor? En wat zegt de wetenschap?

Wij zochten het voor je uit.

Wat zit er in extra vierge olijfolie?

Extra vierge olijfolie is een pure, onbewerkte olie die meteen uit olijven wordt geperst. Het zit bomvol gezonde vetten, antioxidanten en vitamine E – hartstikke goed dus voor je lijf. En helemaal fijn: dankzij de zachte, fruitige smaak is het perfect om koud te gebruiken in salades of over een gerecht, óf om zonder kokhalzen op een lege maag een lepel van te nemen. Maar… waarom?

Olijfolie is goed voor je hart

Een mediterraan dieet met dagelijks olijfolie kan het risico op hart- en vaatziekten met wel 30 procent verlagen, blijkt uit een Spaanse studie. Ook zagen de onderzoekers verbeteringen in bloeddruk en cholesterolwaarden.

Het werkt ontstekingsremmend

Extra vierge olijfolie bevat oleocanthal; een stofje dat werkt als een milde ontstekingsremmer. Eigenlijk doet het een beetje hetzelfde als ibuprofen. Hierdoor kan het helpen bij lichte klachten zoals stijve gewrichten of spierpijn.

Het helpt bij je spijsvertering

Wetenschappelijk bewezen: een eetlepel olijfolie kan je galproductie stimuleren (wat helpt bij vetvertering), actriveert je darmwerking en werkt tegen constipatie.

Olijfolie voedt je huid van binnenuit

Vershillende onderzoeken stellen dat de antioxidanten en gezonde vetten in olijfolie kunnen helpen om huidveroudering af te remmen en je huid beter te beschermen tegen UV-schade. Je ziet het misschien niet meteen in de spiegel, maar op de lange termijn kan het zeker verschil maken.

Goed om te weten: heb je galblaasproblemen of vetverteringsstoornissen? Overleg dan altijd eerst met je arts. Overmatig gebruik kan leiden tot diarree of maagklachten.

LEES OOK

Uit andere media