Sponsored 3 2100x1440

Eerste hulp bij inflatie: 3 tips

Heb jij inmiddels aardig wat spaargeld verzameld en word je onrustig door alle berichten in de media over inflatie? Heel herkenbaar. Iedereen roept dat je actie moet ondernemen, maar wat is in jouw geval wijsheid?

Geloof niet alle experts op het gebied van investeren maar gebruik vooral je gezonde verstand. Hier drie opties die zeer gunstig kunnen uitpakken!

Ga op safe

Voor de minder avontuurlijke types onder ons is extra aflossen op je hypotheek nog altijd een goede keuze. Sommige experts raden dit af, om uiteenlopende redenen. Toch kan het extra aflossen op je hypotheek slim zijn, zeker wanneer je binnen niet al te lange tijd je hypotheekrente weer opnieuw moet vaststellen of je hypotheek moet oversluiten. 

De verwachting is namelijk dat de hypotheekrentes komende jaren gaan stijgen, wat ervoor zorgt dat jouw maandlasten zullen stijgen bij een nieuwe hypotheek.  Door extra af te lossen speel je op safe voor de toekomst en verlaag je ook meteen je maandlasten. Win-win!

Appeltje voor de dorst?

Het lijkt wellicht ook slim om te wachten tot de rente op spaargeld gaat stijgen. Helaas, de verwachting hiervoor is dan weer dat dit nog wel even kan gaan duren. Het hele economische verhaal erachter besparen wij je, maar de inflatie stijgt vele malen sneller dan de rente op spaargeld. 

Conclusie; Je geld wordt minder waard. Toch raden wij altijd aan om wel een buffer aan geld op de bank te hebben. Investeren is leuk, geen geld voor een nieuwe wasmachine is heel vervelend. 

Spreid je kansen

Naast aflossen op je hypotheek zijn er veel meer slimme dingen te bedenken met je spaargeld, wel vaak acties die iets meer risico met zich meebrengen dan aflossen. De mogelijkheden om Bitcoin te kopen bijvoorbeeld, dit is niet meer iets voor alleen technerds maar is eenvoudig voor iedereen toegankelijk. Gewoon via handige apps en online tools. 

De actuele prijs van Bitcoin is nu laag, maar cryptomunten staan erom bekend dat dit snel kan veranderen.  Op een laag moment instappen kan lonen. Iets minder risico nemen? Ga dan voor veilige aandelen van grote bedrijven of voor staatsobligaties. Deze fluctueren vaak minder dan crypto, de kans op een grote winst is dan ook kleiner. 

Waar het gaat om het voorkomen van het effect van inflatie is het goed om jezelf en het risico wat je wilt lopen te kennen. Kun jij, zowel mentaal als financieel, wel tegen een stootje? Dan is slim om te investeren in bijvoorbeeld crypto of aandelen. Minder avontuurlijk; los dan je hypotheek extra af. 

Maar doe dit altijd met geld wat je voor een langere duur kunt missen. Die autoreparatie? Die wil je te allen tijde kunnen betalen!

Dit is een sponsored artikel.