Telefoon 1000x1440

Een soa test voor thuis: Dit is wat je moet weten

Als je bent zoals de meeste mensen, kan je het erg vervelend en misschien zelfs gênant vinden om een soa te hebben. Hoewel dit nergens voor nodig is, is dit toch een hoge drempel die veel mensen tegen kunnen houden om op tijd naar de dokter of GGD te stappen. En dat kan erg nadelig zijn omdat sommige soa’s zelfs kunnen leiden tot onvruchtbaarheid. Als je nu ook vermoed dat je misschien een soa hebt of dit gewoon graag zeker wilt weten, kun je tegenwoordig ook een soa test voor thuis bestellen. Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je daarom hier!

Thuis een soa test afnemen

Het zelf thuis afnemen van een soa test biedt mensen een hoop mogelijkheden. Veel mensen vinden het fijn dat ze niet naar de dokter of GGD hoeven om allerlei vragen te beantwoorden. Weer anderen hebben daarnaast vaak niet de tijd om hier een afspraak voor in te plannen. Ook het bellen voor het resultaat kan erg gênant en zenuwslopend zijn voor sommige mensen. Een soa test die je thuis af kan nemen is voor deze mensen een goed alternatief.

Hoe een soa test voor thuis werkt

Als je vermoed dat je een specifieke soa hebt zoals chlamydia of gonorroe, kun je thuis eenvoudig een soa test bestellen. Dit kan over het algemeen voor de meest voorkomende soa’s zoals chlamydia, gonorroe en mycoplasma genitalium. Vervolgens wordt de soa test met de post opgestuurd. Dit gebeurt in een discrete verpakking, zodat niemand weet of kan raden dat je een soa test voor thuis hebt besteld. Hoe je de soa test zelf afneemt, ligt deels aan wat voor soort soa je hebt en welk lichaamsdeel je wilt testen. Dit kan oraal, vaginaal of anaal zijn. Mannen kunnen daarnaast ook urine inleveren. Bij elke soa test voor thuis worden ook instructies meegeleverd.

Betrouwbare soa test voor thuis

Veel mensen denken tenslotte vaak onterecht dat een soa test voor thuis minder betrouwbaar is dan de resultaten van de dokter of GGD. Dit is echter niet waar omdat de laboratoria precies aan dezelfde eisen voldoen. Hier moet overigens wel opgemerkt worden dat is gebleken dat veel zelftesten die je bij de drogist koopt waarbij je gelijk een uitslag krijgt vaak een verkeerde uitslag geven. Als je een soa test thuis wilt doen, is het dan ook een beter idee om deze naar een laboratorium op te laten sturen. Met speciale inloggegevens kun je tussen de 24 en 36 uur nadat je test in het lab aangekomen is online de uitslag verwachten. Thuis testen op een soa biedt dus veel voordelen en is net zo betrouwbaar als een soa test van de dokter of GGD!

Dit is een gesponsord artikel.