Overgangsklachten

Wat kun je doen tegen overgangsklachten?

Overgangsklachten kunnen soms erg vervelend zijn en vroeger komen dan je verwacht. Huisarts Tamara de Weijer geeft advies.

Huisarts Tamara de Weijer (42) had jaren last van een prikkelbare darm en was altijd moe. Door gezonder te leven, viel ze 15 kilo af en is ze van bijna al haar klachten af. Die ervaring gunt ze iedereen. Met leefstijlprogramma’s, tv-optredens en boeken verleidt ze mensen graag tot gezond gedrag. Tamara schreef onder andere Het leefstijlboek; eet, beweeg, slaap & ontspan beter (Kosmos Uitgevers).

Af en toe, als ik alcohol heb gedronken, heb ik ’s nachts opvliegers. Een vervelend gevoel. Het verbaast me ook. Ik ben 42, menstrueer nog heel regelmatig, dus aan de overgang dacht ik in eerste instantie niet. Gemiddeld komen vrouwen op hun 51ste in de menopauze, vanaf dat moment worden ze niet meer ongesteld. Maar de overgang kan tussen je veertigste en zestigste beginnen. Eén procent van de vrouwen komt er zelfs vervroegd in; vóór hun veertigste. De over- gang is de periode dat je van vruchtbaar naar onvruchtbaar gaat. Daarbij maaktje lichaam steeds minder oestrogeen aan, waardoor klachten als opvliegers ontstaan.

Nog meer overgangsklachten

Zo’n tachtig procent van de vrouwen in de overgang heeft opvliegers. Daarnaast kun je last krijgen van heviger bloedverlies, vaker ongesteld worden of juist minder vaak, buikpijn, hoofdpijn, spierpijn en mentale klachten zoals angst, depressieve gevoelens en een kort lontje. Helaas kun je nog meer klachten hebben. Zo heeft dertig procent van de vrouwen in de overgang vaginale klachten. Hun vaginawand wordt dunner en droger of hun vagina produceert juist meer vocht en slijm.

Lees ook: Dit gebeurt er in je hoofd tijdens de overgang

De invloed van je leefstijl

Gelukkig kun je met je leefstijl behoorlijk veel invloed uitoefenen op overgangsklachten. Koffie en chocola vergroten de kans op opvliegers. Roken en alcohol drinken ook. Alcohol zet je vaten open. Daardoor vlam je sneller op. Voldoende vette vis, olijfolie en avocado eten, zorgt voor een betere hormonale balans. Ook genoeg bladgroenten, spruitjes, broccoli, bloemkool en boerenkool eten, zorgt voor minder overgangsklachten. Met het eten van suiker krijg je er mogelijk juist weer meer last van.

Beweging heeft met name effect op je stemming. Bij stevige beweging komen endorfines vrij, geluksstofjes, waar- door je je vrijwel meteen fijner voelt. Op de lange termijn zorgt regelmatig bewegen ook voor een betere temperatuurregulering. Elke vorm van beweging is goed. Met cardio verlaag je de kans op hart- en vaatziekten. Met krachttraining maak je meer spieren aan en dat is goed voor de verbranding. Maar fietsen, wandelen en schoonmaken zijn net zo goed vormen van beweging.

Inchecken bij jezelf

Je slaap kan ook te lijden hebben onder de overgang. Houd nog beter in de gaten of je slaapkamer koel genoeg is, investeer in goed beddengoed zoals een zijden kussensloop en een wollen dekbed. Zijde blijft koel en wol reguleert de warmte beter. Ontspanmomenten door de dag heen zijn nóg belangrijker als je in de overgang bent. Het gejakker moet eraf. Het gaspedaal kunnen we prima vinden, het rempedaal gebruiken we te weinig. Check overdag vaker bij jezelf in: hoe voel je je? Wat heb je nodig? Neem jezelf heel serieus. Heb je alles geprobeerd en helpt het niet genoeg? Bespreek je klachten dan met de huisarts of overgangsconsulent. Er is altijd nog de optie om met medicatie te beginnen.

Tip van de redactie

In De overgang ‘het no-nonsense handboek’ vind je alle antwoorden op alle vragen die een vrouw zichzelf stelt – of zou moeten stellen – wanneer zij rond haar 45ste (en soms ook eerder) deze onvermijdelijke fase in haar leven bereikt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST TAMARA DE WEIJER, CATELIJNE ELZES
BEELD GETTY IMAGES

José Rozenbroek, Jos Teunis