Biotine

Doe je work-out met biotine

Een van de belangrijkste vitamines is het vitamine B-complex. Een van de vitamines uit dit B-complex is vitamine B8, dat we ook kennen onder de naam biotine. Wat is biotine? Welke functies heeft het? Wat zijn de klachten bij een gebrek en hoe zorg je dat je er voldoende van binnenkrijgt? Dit zijn de antwoorden.

Het belang van vitamines

Vitamines zijn stoffen die we nodig hebben voor uiteenlopende lichaamsprocessen, maar zelf niet kunnen aanmaken. Vitaminegebrek kan zorgen voor problemen met fysiek of mentaal functioneren, ziektes veroorzaken en in het uiterste geval kan vitaminegebrek zelfs leiden tot de dood.

Biotine is voor ons lichaam essentieel. Het is daarom verstandig om ernaar te streven er elke dag voldoende van binnen te krijgen. Sommige vitamines zijn oplosbaar in vetten, andere lossen op in water. Vitamine B8 is een vitamine die oplost in water.

Welke functies heeft biotine?

Biotine speelt een belangrijke rol in de spijsvertering. Het zorgt ervoor dat onze lichaam voldoende energierijke bestanddelen uit ons voedsel kan halen. De vitamine is betrokken bij de aanmaak van vetzuren, stoffen die elke cel van ons lichaam nodig heeft. Het heeft een aantoonbare rol bij de haargroei en zorgt ervoor dat de huid gezond, soepel en elastisch blijft. Biotine is ook cruciaal voor ons zenuwstelsel, van onze hersenen en ruggenmerg tot de zenuwuiteinden in onze vingers en tenen.

Een biotinetekort geeft aanleiding tot vervelende klachten. Wanneer je tekort hebt aan biotine gaat de kwaliteit van je haren zienderogen achteruit. Je haren verliezen veerkracht, worden broos en vertonen minder van hun natuurlijke glans. Je kunt ook huidproblemen krijgen, die in het ernstigste geval overgaan in huidaandoeningen. Biotine heeft door zijn vele functies een belangrijke rol bij de opbouw en aanmaak van nieuwe cellen. Heb je een gebrek aan biotine, dan ga je dit vooral merken bij die cellen die het meest vernieuwd worden: rode bloedcellen. Bloedarmoede is daarom ook een van de meer ernstige gevolgen van biotinegebrek. Je kunt ook ontstekingen aan je tong krijgen, een vermoeid gevoel of je hebt sneller last van spierpijn.

Is de kans op gebrek aan biotine groot?

De kans op biotinegebrek is eigenlijk heel klein. Per dag krijg je met normale voeding in principe voldoende biotine binnen. Sommige vitamines hebben een minimale én een maximale dosis. Te weinig geeft gebreken, een teveel geeft echter ook klachten. Biotine behoort niet tot deze groep. Het is geen enkel probleem als je meer vitamine B8 in je voedsel hebt dan je lichaam strikt genomen nodig heeft. Via je urine voer je een overschot heel eenvoudig af.

Toch is het mogelijk om ook met normale voeding een tekort aan vitamine B8 te krijgen. Dit geldt eigenlijk alleen voor mensen die er een gewoonte van hebben gemaakt om rauwe eieren te eten. In rauwe eieren komt een stof voor die de werking van biotine tegengaat. Deze stof, avidine, bindt zich aan vitamine B8, waardoor je lichaam het niet meer kan opnemen. Je mag dan wel voldoende biotine in je voedsel hebben, maar door de werking van avidine heeft je lichaam geen andere keuze dan het af te voeren via de ontlasting. Wanneer je gewoon gezond eet en niet te veel rauwe eieren, dan heb je daar geen last van.

– Dit artikel is een partnerbijdrage van Body-supplies.nl