Tandarts 1000x1440

Dit is waarom mensen bang zijn voor de tandarts

Angst voor de tandarts is van alle tijden. Er zijn hele generaties die de angst van elkaar ‘geërfd’ hebben. Ben jij ook angstig voor elk bezoek en houd dit je soms zelfs tegen om daadwerkelijk te gaan? Dan ben je zeker niet de enige!

Er zijn flink wat aantal mensen in ons land die vrijwel nooit naar de tandarts gaan. Als gevolg wordt de mondzorg in Nederland steeds slechter. Met alle gevolgen van dien. Slechte mondzorg kan leiden tot andere gezondheidsproblematiek. Daarnaast kan dit het zelfvertrouwen schaden. Behandelingen worden steeds verder uitgesteld en daardoor neemt de kans van een veel pijnlijkere behandeling toe. De angst tandarts probeert hier op veel plekken in Nederland een oplossing voor te zoeken, maar dit is nog lang niet bij iedereen even succesvol.

Maar vanwaar toch die angst? Zeker nu. Vroeger waren veel behandelingen inderdaad erg pijnlijk. Vandaag de dag zijn er ontzettend veel verschillende mogelijkheden om pijn tot het minimum te beperken. De meeste behandelingen kunnen eenvoudig worden uitgevoerd. Toch blijft de angst net zo sterk aanwezig als vroeger. Maar hoe ontstaat die angst? En wat kan men hiertegen doen?

Angst voor onprettige behandelingen

Mondzorg is van alle tijden, maar dat betekent niet dat het er altijd net als nu uitzag. De oudere generatie kan zich veelal pijnlijke en vervelende behandelingen herinneren. Vaak zelfs zonder enige vorm van verdoving. Dat was er toen gewoon nog niet of in veel mindere mate. Dat heeft veel angst veroorzaakt. Deze angst is van generatie tot generatie op elkaar doorgegeven. Grootmoeder had enorme angsten en ging dus niet meer naar de tandarts, haar dochter kwam hier vervolgens ook nooit en ontwikkelde – zonder ooit geweest te zijn – ook een angst voor de tandarts en gaf dit weer door aan háár kinderen. Zo blijft de angst bestaan.

Controle uit handen geven

Dan is er ook nog een groep mensen die het lastig vinden om de controle uit handen te geven. Bijvoorbeeld door een nare ervaring uit het verleden. Het is nou eenmaal een hele kwetsbare positie om zo met je mond open te liggen en niet te weten wat er wordt gedaan of gaat gebeuren. Dat kan veel angst veroorzaken.

Angst verminderen

Merk je dat jouw gebit achteruit gaat en durf je maar niet de stap richting de tandarts te zetten? Dan zijn er gelukkig wel enkele dingen die je kunt doen om de drempel te verlagen en alsnog te gaan.

Vertrouwen speelt hierbij een essentiële rol. Dit zou kunnen betekenen dat je moet overstappen naar een andere tandarts. Overweeg eventueel een speciale angsttandarts zoals CDC Tandzorg. Deze zijn gespecialiseerd in het omgaan met mensen die kampen met extreme angsten. Ze nemen rustig de tijd voor je, kunnen behandelingen eventueel zelfs onder narcose doen en vertellen altijd precies wat ze gaan doen.

Ben je bang dat je de controle verliest? Dan kan het slim zijn om een speciaal teken met de tandarts af te spreken. Zodra je dit teken geeft, zal de tandarts direct de behandeling staken. Dit versterkt het gevoel van controle. 

Dit is een gesponsord artikel.