Dít is waarom je altijd koude voeten hebt (en zo krijg je ze warm!)

Lig jij altijd met twee ijsklompen in je bed? Grote kans dat je dan niet kunt slapen voor je voeten een beetje comfortabel aanvoelen. Dit is waarom je altijd koude voeten hebt!

Maar hoe krijg je dat voor elkaar? En waarom hebben juist vrouwen last van koude voeten?

Man vs. vrouw

Mannen lijken altijd warme voeten te hebben, terwijl een vrouw over haar hele lijf koud wordt door haar kleumende voeten. Dit komt door een andere bloedcirculatie. Daarnaast hebben vrouwen gemiddeld genomen minder spiermassa dan mannen. En warmte wordt geproduceerd door… spiermassa.

Sokken in bed?

Wel of geen sokken in bed – naast de onderzoeken die ernaar gedaan zijn – vooral een persoonlijke keuze. De een kan niet slapen zonder, de ander moet er niet aan denken om sokken aan te trekken voor het slapengaan. Ben jij van de afdeling ‘sokken aan’? Zorg er dan in elk geval voor dat je geen strakke of té warme sokken aantrekt. Lekkere grote sokken van bamboe of deze van schapenwol zijn een goed idee. Of andere grote sokken gemaakt van natuurlijke materialen.

DierDier

In beweging

Natuurlijk krijg je het warm van bewegen. Ga een stuk wandelen voor het slapengaan of beweeg je voeten even flink terwijl je onder de dekens ligt. Even rondjes draaien. Of masseer je voeten even flink in met een massageolie. Grote kans dat je daar ook nog lekkere zachte voeten van krijgt. Na het masseren kun je alsnog sokken aantrekken, als je dat wilt.

Bloedsomloop stimuleren

Ben je ten einde raad? Probeer dan eens een wisselbad te nemen. Door afwisselend koud en warm water wordt je bloedsomloop gestimuleerd. Zet twee voetenbadjes klaar; de een met koud en de ander met lekker warm water. Afwisselend steek je je voeten een paar minuten in het een en een paar minuten in het andere bad. Met warm water daalt je bloeddruk, met koud water herstelt het weer. Eindig daarom met het koude water.

En overdag?

’s Nachts koude voeten hebben is niet zorgelijk. Heb jij juist overdag twee ijsklompjes? Dan is het slim om even na te gaan of er geen medische oorzaak is. Zit je met koude voeten achter je bureau, zorg er dan voor dat je regelmatig een wandeling maakt. Probeer te blijven bewegen. Je merkt al snel dat je voeten het er lekker warm van krijgen. Dat kan door staand te vergaderen of rondjes wandelen tijdens het telefoneren. Zit zeker niet met je benen over elkaar, dat maakt dat je doorbloeding stagneert. Blijf dus bewegen en sta af en toe op. Je kunt je Fitbit zelfs een seintje laten geven als het tijd is om op te staan.

Foto: Getty Images

Tip van de redactie

Huissokken
Klik hier
Elektrische voetwarmer
Klik hier
BESTEL HIER
Sante 03 2024
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen