Dit is de reden dat je geen groente lust
20 november 2019
Lust jij geen spruitjes, broccoli, kool of andere groenten en word je wel eens een aansteller genoemd? Amerikaanse wetenschappers beweren dat het lusten van groente hier aan ligt…
Uit onderzoek van de universiteit van Kentucky blijkt dat genen bepalen of sommige groenten voor mensen bitter smaken. De één kan een bitterdere smaak ervaren dan de ander. Het onderzoek is gepresenteerd tijdens de ‘American Heart Association Scientific Sessions’ in Philadelphia en is gelinkt aan een eerder onderzoek waaruit blijkt dat een gen ervoor zorgt dat mensen groenten wel of niet lusten.
Lees ook: ‘Jeuk in je mond door groente en fruit‘
Smaakgenen
Een mens wordt geboren met twee smaakgenen. Het meest voorkomende smaakgen is het AVI-genotype. Dit gen zorgt ervoor dat je bitterheid kunt proeven. Mensen die twee AVI-types erven, zijn niet gevoelig voor bittere smaken. Er zijn ook mensen die één AVI-gen en één PAV-gen geërfd hebben. Zij zijn gevoelig voor bittere smaken. Mensen met twee types PAV-genen zijn overgevoelig voor bitter eten en worden ook wel superproevers genoemd. Mensen die twee types van dit gen bevatten kunnen groente als spruitjes niet verdragen.
Tips om groente lekkerder te maken
Om toch groente binnen te krijgen, kan je de groentes koken. Dit kan namelijk de bitterheid verminderen. Ook worden je smaakpapillen naarmate je ouder wordt minder gevoelig. Lustte je als kind geen spruitjes? Probeer het nog eens.
Krijg je bij je kinderen geen stukje groen naar binnen? Wellicht helpen deze tips:
- Maak courgetti of andere groentespaghetti. Met pastasaus en geraspte kaas is de kans groot dat je kind het verschil niet doorheeft.
- Maak samen een smoothie. Laat je kind zelf kiezen welke groente of fruit in de smoothie mag.
- Zoete aardappelfrietjes. Welk kind houdt nou niet van friet? Vervang ze door zoete aardappel. Gegarandeerd succes!
- Met bloemkool kan je veel kanten op: bloemkoolrijst, bloemkoolpuree of een pizzabodem van bloemkool.
- Zo klein mogelijk. Zo lang het niet opvalt zal een kind het sneller in zijn of haar mondje stoppen. Een schijfje wortel is sneller te herkennen dan kleine blokjes.
Bron: hln.be