Placeholder

Dit doen daglicht en frisse lucht met je gezondheid

Volgens weerkundigen is de herfst inmiddels begonnen. Dat betekent kortere dagen en meer binnenshuis leven. Maar is het wel zo gezond om zoveel binnen te zitten? Daglicht en frisse lucht hebben namelijk een grote invloed op je gezondheid.

 

Maar liefst 83 procent van de Nederlanders geeft aan dat ze graag meer tijd in de natuur zouden willen doorbrengen, terwijl meer dan de helft (54%) aangeeft dat ze in een week gemiddeld slechts een uur of minder per dag buiten zijn.

Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van VELUX, waarbij de effecten van binnen leven op ons algemene welzijn werden onderzocht.

Invloed gezondheid

Een gebrek aan daglicht en frisse lucht kan enorm veel invloed hebben op je gezondheid. Zo blijkt uit eerder onderzoek aan de Humboldt Universiteit in Duitsland dat onvoldoende frisse lucht en vocht in huis voor verschillende klachten kunnen zorgen zoals:

  • Concentratiestoornissen
  • Griepverschijnselen
  • Vermoeidheid
  • Keel- en neusklachten

Humeur

Ook het humeur gaat opspelen bij een gebrek aan daglicht, blijkt uit eerder onderzoek. Vooral vrouwen hebben er last van als de dagen korter worden. Zo zegt 69 procent van de vrouwen dat daglicht wezenlijk tot veel invloed heeft op hun humeur, tegen 50 procent van de mannen.

Maar niet alleen het humeur is afhankelijk van daglicht, ook de productiviteit heeft eronder te lijden. Zo zegt 37 procent van de vrouwen dat hun productiviteit voor een groot gedeelte afhangt van de hoeveelheid daglicht.

Haal de natuur weer in huis

Omdat daglicht en frisse lucht zo’n grote invloed hebben op je gezondheid is VELUX met een nieuwe campagne gestart: Haal de natuur weer in huis, met ontwerptips waarmee mensen hun leefruimte zo kunnen inrichten met de natuur in gedachten.

We zijn immers een echte Indoor generation geworden: we leven steeds meer binnen en hebben de natuur achter ons gelaten. Daar moet verandering in komen. Een team van experts en architecten wil deze generatie inspireren om buiten binnen te halen.

Marthijn Reekers, architect Daglicht & Binnenklimaat bij VELUX Nederland licht toe: “De relatie tussen natuur, architectuur en interieurontwerp bestaat eeuwenlang. In veel woningen is die relatie tegenwoordig verstoord. Wij willen graag een inspiratiebron zijn, zodat mensen hun huis zo in kunnen richten dat het voelt alsof de natuur dichtbij is.”

Wil je weten hoe ze daar met hun ontwerptips rekening mee houden? Meer informatie kun je vinden op velux.nl.

– Dit artikel is een samenwerking met VELUX Nederland –

Gerelateerde artikelen