geneesmiddelen

Deze geneesmiddelen maken dik!

Dat geneesmiddelen bijwerkingen hebben, is niets nieuws. Maar dat sommige ook zorgen voor extra kilo’s op de heupen had je vast niet verwacht. Deze geneesmiddelen staan bekend als dikmakers.

Insuline

Mensen die insuline gebruiken bij suikerziekte, komen vaak flink aan. Insulinegebruik leidt gemiddeld tot een toename in het gewicht van één tot drie kilo! Opmerkelijk, want overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken van suikerziekte. Het is dus bijzonder dat deze aandoening wordt behandeld met een medicijn waar je van aankomt. Als je niet oplet, kom je als suikerziekte patiënt in een vicieuze cirkel terecht en kom je er nooit van af! Daarom wordt er vaak aangeraden om energie te steken in afvallen, omdat suikerziekte type 2 dan meestal verdwijnt.

Lees ook:Minder diabetes door groene bladgroenten

Prednison en prednisolon

Deze medicijnen die onder andere goed zijn voor astma, reuma, MS en de ziekte van Crohn zijn vaak levensreddend, maar hebben als bijwerking dat je minder snel een verzadigd gevoel hebt waardoor je vaak meer eet dan nodig. Bij een hoge dosering krijgen gebruikers vaak een opmerkelijke vorm van vetopstapeling. Het gezicht, de nek en romp worden dikker, terwijl de armen en benen afslanken. Bij een hoge dosering kunnen mensen wel twintig tot dertig kilo aankomen. Een hoge dosering wordt daarentegen niet vaak voorgeschreven alleen in acute gevallen en als stootkuur. Bij een lage dosering zie je weinig gewichtstoename, hooguit een paar kilo.

De anticonceptiepil

Veel vrouwen denken dat ze te maken hebben met gewichtstoename bij het gebruik van de pil of prikpil. Toch is dit niet wetenschappelijk bewezen. Als je toch bent aangekomen door de pil, dan kan het zijn dat je gevoelig bent voor de oestrogenen die in de pil zitten, waar je meer eetlust van krijgt. Gewichtstoename is in dit geval dus niet een direct gevolg, maar een mogelijke bijwerking.

Antidepressiva en antipsychotica

In Nederland slikken ruim een miljoen mensen antidepressiva. Bekende soorten zijn: prozac, fluoxetine of paroxetine. Uit een Amerikaans onderzoek naar gewichtstoename bij antidepressiva blijkt dat vijf procent van de gebruikers in een jaar tijd wel vijftien tot achttien kilo aankomen. Twintig procent werd twaalf kilo dikker. Toch ligt het aan de persoon hoe iemand op de toename in gewicht reageert. Er is ook een groep gebruikers die gewoon op gewicht blijft. De dikmaker zit hem voornamelijk in de bijwerking dat je dorst krijgt van het gebruik van het medicijn. Vooral als je calorierijke drankjes drinkt zie je dit terug op de weegschaal. De valkuil zit hem in dat deze middelen vaak te lang worden gebruikt. Mensen durven niet meer zonder of hebben er baat bij. Terwijl volgens de NHG-standaarden deze medicijnen na zes maanden een deel van hun werking hebben verloren.

Bron: Santé maart 2015 Tekst: Esmir van Wering

 

Gerelateerde artikelen