Detoxen Algarve

Detoxen in Algarve: ‘Ik ga cold turkey’

Journalist Dagmar (34) heeft na maanden van thuiswerken, stress, te veel suiker en een overdaad aan cappuccino’s een reset nodig. Dus doet ze zichzelf een week detoxen cadeau. Oftewel: acht dagen lang alleen maar sapjes drinken.

Ik knipper even met mijn ogen en kijk naar het ‘wijnglaasje’ dat voor me staat. Dit glaasje gevuld met appel-bietensap is de komende acht dagen dus steeds mijn complete maaltijd. Slik. Hoewel ik dit zelf wil en al eens eerder een detoxweek heb gedaan – die me minder goed af ging, by the way – doe ik in stilte een schietgebedje dat deze week beter afloopt. Aan de locatie zal het in elk geval niet liggen.

Lees ook:Recept: detoxdrankje met appel, ananas en sinaasappel

Algarve

In times of corona heb ik het voor elkaar gekregen om in de Algarve te gaan sapvasten bij Vitalisé. Zeker in deze rare tijd een ultiem cadeau aan mezelf. Waarom ik ga detoxen? Omdat ik een reset wil. Niet alleen vanwege de corona-thuiswerkweken waardoor er inmiddels een stoelafdruk in mijn bilpartij staat gegraveerd, maar vooral omdat suiker en cappuccino’s zowel voor als na de burn-out van een paar jaar geleden mijn eerste levensbehoefte zijn geworden.

Van gin naar sap

Een algehele corona-reset van acht dagen moet soelaas bieden en me afhelpen van die suikerbehoefte. Mensen die mij kennen, weten dat ik geen pussy ben en gerust extremen opzoek, dus op een licht gefronste wenkbrauw na kreeg ik vooral dikke thumbs up. En daar zit ik dan aan mijn eerste sapje in een prachtige witte villa met bloemrijke tuin. Naast mij detoxen er nog zeven vrouwen deze week. Op één vrouw na gaat iedereen voor het ‘mildvasten’. Ik en de andere vrouw gaan voor het hardcore ‘sappen’.

Afbouwen

Overigens hebben alle deelnemers eerst hun voedingsschema afgebouwd voor ze hier kwamen, iets wat Vitalisé adviseert als voorbereiding op de kuur. Alle gasten ontvangen ruim van tevoren een uitgebreid document met voedingsadviezen, recepten en tips. Om je detox zo smooth mogelijk te laten verlopen, raden ze onder andere aan om een week voor vertrek te minderen of stoppen met cafeïne, alcohol, dierlijke producten, tarwe, suiker en frisdranken, en in de laatste zeven tot drie dagen liever alleen nog maar fruit en groenten en natuurlijke producten te eten en drinken. Die adviezen heb ik eigenwijs in de wind geslagen: ik ga voor cold turkey. Hoe cold turkey blijkt wel als ik de maaltijden van de dag voor mijn aankomst opsom. Ik heb geluncht met taart, een dikke Magnum gegeten ná mijn bord pastasalade en een gin-tonic genomen met chips erbij ‘omdat het nog kan’.

Of dit nu zo verstandig is, kun je lezen in het november-nummer van Santé dat nu verkrijgbaar is.

Bron: Santé november 2020, tekst: Dagmar van Doorn

Gerelateerde artikelen