Teek

Onderzoekers waarschuwen: check vooral déze plekjes op tekenbeten

Het RIVM en de Universiteit van Wageningen hebben de tekenbeetmeldingen uit 2019 en 2020 onderzocht. Daaruit blijkt dat teken zich vooral híer vastbijten.

Goed controleren

Teken bijten zich bij kinderen vooral vast in de nek en op het hoofd. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en de Universiteit van Wageningen. 32 procent van alle tekenbeten bij kinderen werd in het hoofd of de nek gevonden. Bij volwassenen was dat maar 3 procent. Volwassenen worden vooral op de benen gebeten. Het onderzoek wijst uit dat beten rond de schaamstreek niet zo vaak voorkomen. 7 procent bij kinderen en 9 procent bij volwassenen. Toch waarschuwen de onderzoekers om óók daar te controleren, omdat deze beten vaak later ontdekt worden.

Ziekte van Lyme

Het onderzoek werd gedaan aan de hand van Tekenradar.nl. Daar werden vorig jaar zo’n 8500 tekenbeten gemeld. De meeste meldingen kwamen uit Gelderland en Utrecht, de minste uit Zeeland en Flevoland. Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen daarna de ziekte van Lyme.

Lees ook: zo verwijder je een teek met een pincet

Bron: RTL Nieuws, RIVM Foto: Getty Images

Favoriet van de redactie

Grisport Torino Mid Wandelschoenen Unisex

Shop