Wespensteek

Au! Een wespensteek: dit kun je doen

De kans op een wespensteek met dit weer is groter dan je lief is. Het huidige klimaat zorgt voor overlast van wespen en als je dan wordt gestoken… niet leuk! Santé heeft 4 oplossingen voor een wespensteek.

Haal gifresten van de wespensteek weg

Een wespensteek zorgt voor felle pijn in combinatie met een jeukende of branderige rode zwelling. Meestal ­verdwijnen de klachten ­binnen een paar uur en hoef je niet naar de huisarts, maar je kunt er wel veel last van hebben. De eerste stap is om gifresten weg te halen.

Zo doe je het

Probeer met een speciale gifzuiger het gif weg te zuigen. Was ook het gebied rond de steek goed met water en zeep om alle gifresten weg te spoelen. De angel van een wesp heeft geen weerhaakjes, dus meestal blijft die niet achter in je huid. Mocht dat toch zo zijn, dan kun je de angel verwijderen met een pincet.

Lees ook:6 tips om wespen uit je buurt te houden

Koel de wespensteek

Koelen kan de jeuk, pijn en zwelling verminderen. Kou verdooft namelijk de pijn, ­stimuleert de vochtafvoer en remt de bloedtoevoer.

Zo doe je het

Je kunt de plek van de steek het best koelen met een koude, natte doek, een zak ijs, een coldpack of speciale koelgel. Gebruik altijd een theedoek of T-shirt over het ijs, zodat je huid niet direct in aanraking komt met de kou en koel liever niet langer dan twintig minuten. Dit om je huid rust te geven en te voorkomen dat je de bloedtoevoer juist stimuleert.

Smeer je huid in

De huid rondom de steek kan flink gevoelig zijn en branderig aanvoelen. Bovendien kan die erg jeuken, waardoor je je huid kapot kunt krabben. Ga ­huidirritatie tegen door de plek in te smeren met een verzachtende crème.

Zo doe je het

Zalf met menthol, aloë vera of calendula kan ­helpen bij huidirritatie. ­Menthol heeft een verkoelend effect, terwijl aloë vera en calendula vooral een ­kalmerende ­werking hebben. Je vindt derge­lijke crèmes bij de ­apotheek en drogisterij.

Neem pijnstilling

Heb je veel pijn en helpt het koelen niet? Neem dan ­pijnstilling. Bij een allergische reactie is het ook aan te raden om medicijnen te gebruiken.

Zo doe je het

Twee tabletten paracetamol kunnen helpen de pijn te verzachten. Antihistaminica, zoals desloratadine, helpen ook om de jeuk en pijn te ­verminderen. Deze medicatie wordt voorgeschreven bij ­hooikoortsklachten, dieren­allergie en allergische reacties bij ­wespen- en bijensteken.

Wanneer bel je de huisarts?

  1. Als je allergisch bent of eerder ziek bent geweest van een wespensteek.
  2. Als je gestoken bent in je mond, tong of keel.
  3. Als je last krijgt van benauwdheid.
  4. Als je dikke oogleden of dikke lippen krijgt, terwijl je op een andere plek bent gestoken.
  5. Als je huiduitslag of een dikke huid krijgt op een andere plek dan waar je bent gestoken.
  6. Als je na de steek jeuk krijgt over je hele lichaam.

Tekst: Mara Ruijter

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Gerelateerde artikelen