Griekenland 1000x1440

Voor het eerst alleen op vakantie naar Griekenland

Het is best een grote stap om voor het eerst alleen op vakantie te gaan, maar avontuurlijk is het natuurlijk ook. En wat is een betere bestemming dan het prachtige Griekenland? Met zijn rijke geschiedenis, adembenemende landschappen en warme mediterrane cultuur, beland je in de perfecte setting voor jouw eerste onvergetelijke vakantie zonder anderen. Om je goed beslagen ten ijs te sturen delen we graag met je wat je moet regelen om deze droomreis te kunnen verwezenlijken.

Bestemming kiezen

Het eerste wat je moet doen, is bepalen welk deel van Griekenland je wilt verkennen. Wil je genieten van de zon en het strand op de eilanden zoals Santorini of Kreta? Of ben je meer Ageïnteresseerd in de historische en culturele schatten van steden zoals Athene en Thessaloniki? Plan je dagen, maar houd ook ruimte vrij voor spontane avonturen en nieuwe ontdekkingen. Maak wel alvast een lijst van de plekken die je sowieso wilt bezoeken en zet daar zeker onze persoonlijke favorieten op (zie hieronder):

Thessaloniki

De beroemdste bezienswaardigheid van Thessaloniki (welke wordt gezien als symbool van de stad) is de Witte Toren. De toren werd in 1535 gebouwd en was oorspronkelijk omringd door dikke muren, omdat het diende als gevangenis tijdens de Ottomaanse bezetting van Griekenland. Veel gevangenen werden er gemarteld en geëxecuteerd, en daarom kreeg de toren de bijnamen “De Toren van Bloed” of “De Rode Toren”.

In 1890 werd de toren omgedoopt tot “De Witte Toren” nadat een gevangene hem volledig wit had geschilderd in ruil voor zijn vrijheid. Een andere versie van het verhaal beweert dat de Grieken de toren in 1913 hernoemden, een jaar nadat ze de stad hadden heroverd.

Vandaag de dag herbergt de 34 meter hoge toren het museum van de Witte Toren, dat zich richt op de geschiedenis van Thessaloniki vanaf de Romeinse tijd tot nu. Tijdens je bezoek is het zeker de moeite waard om naar de bovenste verdieping van de toren te gaan. Daar kun je namelijk genieten van een prachtig 360° uitzicht op de stad, de zee en zelfs de Olympus, de hoogste berg van Griekenland.

Athene

De mooiste bezienswaardigheid in Athene is volgens ons de Akropolis. Deze berg, die zich in het hart van de stad bevindt en een hoogte van 156 meter heeft, is vanuit bijna alle wijken goed zichtbaar. Vanaf de top kun je genieten van een adembenemend uitzicht. Op de Akropolis bevinden zich ook het beroemde Parthenon, een tempel die is gewijd aan de godin Athene, evenals de tempel van Erechtheion en de Niké-tempel.

Wanneer je de Akropolis bezoekt, heb je ook direct de mogelijkheid om het Akropolismuseum te bezoeken, gelegen aan de voet van de berg. In dit museum kun je talloze opgravingen bekijken die zijn gevonden op de Akropolis, evenals archeologische overblijfselen van de gebouwen en tempels op de Akropolis. Een deel van de sculpturen van het Parthenon is hier te vinden. Het museum biedt veel informatie over de geschiedenis van de Akropolis, waardoor je een beter inzicht kunt krijgen in dit gebied.

Vliegtickets en accommodatie boeken

Zodra je je bestemming hebt gekozen, is het tijd om je vliegtickets en accommodatie te boeken bij Transavia. Als je alleen reist kun je overwegen om in hostels te verblijven, waar je andere reizigers kunt leren kennen en ervaringen kunt delen. Wil je dit niet, dan kun je ook kiezen voor een hotel of een vakantiewoning. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van je voorkeuren en beschikbare budget. Er zijn op het internet genoeg aanbieders te vinden. Ga bijtijds op zoek en lees eventuele reviews om er achter te komen wat anderen er van vonden.

Voorbereidingen treffen

Een goede voorbereiding is essentieel dus zorg ervoor dat je een paspoort of ID-kaart hebt die nog geldig is en check voor je op reis gaat de actuele informatie over veiligheidsrisico’s in het buitenland bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken via nederlandwereldwijd.nl. Wat ook leuk is en wellicht handig, is dat je een aantal basiszinnen in het Grieks kent, zodat je jezelf verstaanbaar kunt maken. Vergeet overigens niet om een reisverzekering af te sluiten!

Veiligheid en welzijn

Als je in je eentje reist is het belangrijk om je veiligheid en welzijn voorop te stellen. Informeer jezelf dus goed over de lokale wetten en gebruiken en wees bewust van je omgeving. Houd belangrijke contactgegevens bij de hand en deel je reisplannen met vrienden of familieleden. 

Maak gebruik van betrouwbare vervoersmiddelen (of huur zelf een auto) en vertrouw verder altijd op je intuïtie. Zorg dat je weet hoe je de hulpdiensten kunt bereiken als dit nodig is.

  • Algemeen alarmnummer: 112.
  • Politie: 100.
  • Ambulance: 166.
  • Brandweer: 199.
  • Toeristenpolitie: 171 (Engelstalig).