tips-beschermen-virus

9 tips om jezelf tegen een virus te beschermen

Met alle virussen die er nu rondgaan – denk aan het Coronavirus – wil jij er natuurlijk alles aan doen om te voorkomen dat ook jij wordt geveld. Wij hebben 9 tips voor je verzameld die je kunnen helpen om jezelf tegen een soortgelijk virus te beschermen. Ben je er klaar voor?

Lees ook: ‘Je weerstand sterker dan ooit met deze tips & tricks

1. Was je handen

Als je ziek bent, draag je veel bacillen en ziekteverwekkende pathogenen op je handen. Vingernagels en de huid tussen je vingers zijn de ideale plek voor allerlei ziektekiemen. Was daarom altijd je handen nadat je naar het toilet bent geweest, wanneer je je neus hebt gesnoten, je moest hoesten, je bent wezen tuinieren, je dieren hebt aangeraakt en voor je gaat eten. Gebruik water en zeep en werk aan je techniek. Wees grondig wanneer je je handen inzeept, vergeet niet tussen je vingers en onder je nagels goed te wassen. Scrub ongeveer 20 seconden, spoel je handen af en droog ze af.

2. Gebruik handreinigers

Het is het beste om je handen te wassen als dat mogelijk is. In situaties waar je geen toegang hebt tot water en zeep kan je het beste een handreiniger op basis van alcohol gebruiken. Let erop dat er ten minste 60% alcohol in zit voor het beste effect. Neem een klein flesje met je mee waar je ook gaat, zodat je hem altijd kunt gebruiken als het nodig is.

3. Raak je gezicht niet aan met vieze handen

Virussen kunnen je lichaam binnendringen via je ogen, neus, mond en andere ingangen. Door je vieze, besmette handen op je gezicht te leggen, kan je dus geïnfecteerd raken. Geef de bacillen de kans niet en was je handen voor je je ogen, neus en mond aanraakt. Ook kan het geen kwaad om ze te wassen voor je naar het toilet gaat – en erna, natuurlijk.

4. Vermijd nauw contact met zieke mensen

Is het duidelijk dat iemand een infectie heeft? Zorg er dan voor dat je gezond blijft door nauw contact met diegene te vermijden. Vermijd dus knuffels, zoenen en handdrukken. Als iemand hoest en niest, ga dan een stukje opzij en leg uit dat je niet ziek wil worden. Andersom, als jij je niet lekker voelt, blijf dan thuis en bescherm je vrienden en collega’s tegen wat je ook hebt.

5. Bedek je gezicht als je hoest of niest

Wanneer je hoest of niest verlaten er minuscule druppels, bestaande uit duizenden virussen en bacteriën, je lichaam met een behoorlijke snelheid. Deze kunnen op oppervlakten, mensen en in de lucht terechtkomen. Je kan je vast voorstellen dat dit een effectieve manier is van het verspreiden van infecties. Probeer daarom in de buiging van je elleboog te hoesten of niezen om verspreiding te voorkomen. Lukt dit niet? Gebruik dan een zakdoek om je mond te bedekken of gebruik je eigen hand als er geen beter alternatief is. Gebruik je een zakdoek? Gooi hem dan daarna direct in de prullenbak of spoel hem door het toilet en vergeet niet je handen erna te wassen.

6. Hou objecten en oppervlakten schoon en gedesinfecteerd

Gebruik bleekmiddel of desinfecterende spray om je keuken en badkamer, de telefoon, deurklinken en kinderspeelgoed mee schoon te maken. Zodra je je realiseert hoe snel ziektebacillen zich verspreiden, zal je het belang van deze stap gaan inzien. Zorg er vooral voor dat de badkamer en de keuken schoon en gedesinfecteerd blijven!

7. Geef je immuunsysteem een boost

Je beste verdediging tegen een infectie is een actief en gezond immuunsysteem. Zorg er daarom voor dat je het volgende doet:
– Beweeg: zorg ervoor dat je immuunsysteem een boost krijgt door regelmatig te bewegen. Richt je op 30 tot 40 minuten, ongeveer drie tot vier keer per week.
– Eet gezond: wat je eet en drinkt zijn essentiële factoren voor immuunfunctie. Probeer alcohol tot een minimum te beperken om vitaminetekort en een verlaagde weerstand te voorkomen.
– Drink genoeg: zorg dat je genoeg water blijft drinken. Gehydrateerde cellen kunnen beter vechten tegen infecties en spoelen toxinen en bacillen makkelijker uit je lichaam.

8. Waak voor stress

Het is geen geheim dat stress niet goed is voor je gezondheid en dat het je vatbaarder kan maken voor virale infecties. Uit onderzoek blijkt dat chronische stress de kans op een infectie verhoogt. Gebruik yoga en ontspanningsoefeningen om jezelf tot rust te brengen. Probeer je problemen met anderen te delen. Door met een vriendin of een professional te gaan praten, kan je dingen anders gaan zien en kan het wellicht wat van je stress verlichten.

9. Zorg dat je genoeg slaap krijgt

Heb je weleens de hele dag geslapen als je ziek was? Slaap helpt je lichaam te herstellen, vermindert stress en is een essentieel overlevingsmechanisme. Zorg er daarom voor dat je voldoende nachtrust krijgt, probeer acht uur te halen. Als je je niet lekker voelt, gun jezelf dan zo veel slaap als je lichaam nodig hoeft.

Bron: Womenshealthmag.com/uk

Gerelateerde artikelen