tips-allergeenvrije-slaapkamer slaap nold

7 tips voor een allergeenvrije slaapkamer

Word jij elke dag wakker met een kriebel in je keel en moet je constant niezen? Dan is jouw slaapkamer waarschijnlijk een groot deel van de oorzaak. Dit is namelijk de plek waar allergieën tot leven komen door schimmels, bedmijt en huisstofmijt. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je weer met een gerust hart – en een open neus – van je slaapkamer kan genieten.

1. Was je beddengoed grondig

Allergenen hopen zich op in de naden van je beddengoed. Zorg er dus voor dat je je beddengoed regelmatig en goed wast om te voorkomen dat je met een loopneus opstaat. Was je beddengoed op 60 graden om al het vuil, zweet, huidcellen, oliën en stof eruit te krijgen. Niks ligt lekkerder dan een schoon bed, vind je ook niet?

Lees ook: ‘6 interieurtips voor je slaapkamer voor een betere nachtrust

2. Gebruik alleen hypoallergeen beddengoed

Als we het toch over beddengoed hebben, kijk dan ook eens goed naar het soort beddengoed waar je elke nacht onder ligt. Dat is namelijk niet geheel onbelangrijk in de strijd tegen allergenen. Materialen zoals katoen, wol, bamboe en microvezel zijn resistent tegen huisstofmijt en meeldauw. Wil je er helemaal zeker van zijn dat je beddengoed je geen kriebels meer geeft en ben je bereid om erin te investeren? Kies dan voor zijden beddengoed. Zijde is namelijk het meest hypoallergeen en is daarnaast ook nog eens beter voor je huid en haar.

3. Gebruik stofvrije hoezen

Wil je nog een stapje verder gaan? Schaf dan hoezen aan die het stof volledig buiten houden. Deze hoezen met rits kun je over je kussens, matras en boxspring heen doen om te zorgen dat huisstofmijt zich niet kan verplaatsen.

Tip: je pyjama telt ook als een hoes, maar dan voor je huid. Zorg dus dat je deze ook regelmatig wast en doe dat het liefst met hypoallergeen wasmiddel.

4. Schaf een luchtzuiveringsinstallatie aan

De juiste luchtfilter of een ventilatiesysteem kan een handig hulpmiddel zijn in jouw strijd tegen allergieën. Ga op zoek naar een luchtzuiveringsinstallatie met een HEPA-filter voor de optimale verwijdering van stof, pollen en schimmelsporen in de ruimte. Zo voorkom je ook dat je met je ramen open moet slapen, want daardoor kunnen er juist meer pollen je slaapkamer in komen

5. Ruim je slaapkamer op

Staat heel jouw kamer vol met spullen en ligt er overal kleding op de grond of over stoelen? Overweeg dan eens om dit grondig aan te pakken en de boel eens flink op te ruimen. Alles wat stof verzamelt, trekt namelijk ook huisstofmijt aan. Denk hierbij vooral aan knuffels, kussens, stoelen en extra dekentjes. Ook boeken trekken veel stof aan. Verhuis je boekenkast dus het liefst naar een andere kamer en hou het op dat ene boek wat ter inspiratie en vermaak op jouw nachtkastje ligt.

6. Stofzuig regelmatig

Heeft jouw slaapkamer tapijt op de vloer liggen? Wees dan heel grondig en consistent met het stofzuigen van je kamer. Doe dit het liefst met een mondkapje op en stofzuig niet vlak voordat je naar bed gaat. Dan heeft de stof tijd om weer te gaan liggen voordat je je bed induikt. Als dit nog niet werkt, is het misschien de moeite waard om een houten of laminaat vloer te laten aanleggen, daar blijven namelijk minder stofdeeltjes in hangen. Ook kan je dan misschien beter geen kleed op de vloer van je slaapkamer leggen…

7. Laat je bed onopgemaakt

Onderzoek wijst uit dat een onopgemaakt bed beter werkt tegen bedmijt dan een opgemaakt bed. Bedmijt leeft namelijk het liefst op warme, vochtige plekken, zoals beddengoed wat netjes weer onder de vele extra sierkussentjes ligt. Door je bed niet op te maken zorg je dus dat de bedmijt uitdroogt en sterft. Ook geeft het je een goed excuus om ’s ochtends zo je bed uit te rollen zonder achterom te kijken.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen