Slapen ziek

7 tips om beter te slapen als je ziek bent

Je herkent het vast wel: je bent ziek en duf, maar slapen lukt vaak niet. Of het nu door die hoest komt of die loopneus, het kost je veel moeite om in slaap te komen als je je niet lekker voelt. Daarom hebben we 7 tips op een rij gezet die je helpen beter te slapen als je ziekt bent.

Hoe word je het snelst weer beter als je griep hebt of flink verkouden bent? En wat kun je beter niet doen als je veel hoest? Het antwoord is: heel veel slapen. En zo doe je dat.

1. Let op de temperatuur

Als je ziek bent kan het geheim van een goede nachtrust ‘m zitten in je thermostaat. Als je comfortabel wil slapen, kan je het beste de temperatuur wat lager zetten. Een lagere temperatuur kan helpen om je vrediger te laten slapen en betere REM slaap te krijgen. Warme temperaturen kunnen namelijk je circadiaans ritme verstoren doordat ze je lichaam voorkomen om je eigen temperatuur omlaag te brengen, waardoor je onrustig kan slapen. Een koude omgeving bootst het ritme van je lichaamstemperatuur na, wat ook het natuurlijke ritme is dat je slaap volgt. De ideale temperatuur voor een goede nachtrust? Tussen de 15 en 20 graden Celsius als we de National Sleep Foundation moeten geloven.  

bijslapen

2. Verschoon je beddengoed

Als je ziek bent, zweet je meestal meer. Hierdoor zullen je lakens meer bacteriën vasthouden. Dé manier om te voorkomen dat je bacteriën opbouwen en je misschien zelfs je partner infecteert? Verschoon je beddengoed regelmatig. Door je beddengoed minstens een keer per week te verschonen kom je van overtollige bacteriën en virussen af die op katoen kunnen blijven leven. Als je allergieën of astma hebt, zal je je lakens waarschijnlijk vaker moeten verschonen dankzij het stof wat op je lakens kan blijven hangen en daarom symptomen kan veroorzaken.

3. Neem een humidifier

Een humidifier, ook wel bekend als een luchtbevochtiger, kan helpen om je luchtwegen vochtig te houden en zo irritatie in je longen te voorkomen. Ook helpt het om het overbrengen van de infectie naar je keel en droge nasale doorgangen te verminderen. Sterker nog: een lage vochtigheidsgraad zorgt ervoor dat je immuunsysteem minder goed in staat is om de griep te bestrijden, blijkt uit onderzoek. Tijd dus om in een luchtbevochtiger te investeren, want zo vecht je tegen die droge hoest die je de hele nacht wakker houdt.

Slaapkamer Opruimen nachtkastje stress

4. Investeer in een luchtfilter

Een luchtbevochtiger is niet de enige handige tool die je kan helpen beter te slapen als je ziek bent. Ook een luchtfilter kan namelijk wonderen doen! Een luchtfilter kan namelijk allergenen zoals huisstofmijt, dierenhuidschilfers en schimmelsporen uit de lucht in je (slaap)kamer filteren. Deze allergenen kunnen symptomen als verstoppingen, een loopneus, niezen en voorhoofdholtepijn veroorzaken, waardoor het lastiger kan zijn in slaap te vallen of goed door te slapen. Daarnaast hoest je zelf bacteriën de lucht in als je ziek bent, die ook uit de lucht gefilterd kunnen worden door de filter. Best een goede investering dus!

5. Ga hoger liggen

Een goede nachtrust krijgen kan zo simpel zijn als hoger in je bed gaan liggen. Wanneer je platligt kan postnasale vloeistof en slijm ophopen in je longen en luchtwegen, waardoor ze geïrriteerd raken en je de hele nacht door blijft hoesten. Gelukkig is er een makkelijke oplossing: verhoog je bovenlichaam door er een extra kussen onder te leggen. Zo kan de zwaartekracht zijn werk doen. Door je gehele torso omhoog te helpen – en niet alleen je hoofd – help je je luchtwegen open te gaan, waardoor je makkelijker kan ademhalen en beter kan slapen.

Slapen ziek

6. Slik geen medicijnen door elkaar

Je zou misschien denken dat jezelf een dubbele dosis griepmedicatie voor je gaat slapen je gaat helpen. Maar medicijnen door elkaar heen slikken kan juist je nachtrust saboteren en leiden tot serieuze bijwerkingen. Griepmedicijnen bevatten vaak verschillende actieve ingrediënten, zoals paracetamol. Wanneer je een cocktail van griep- en hoesttabletten slikt voor je naar bed gaat, kan je misschien te veel van deze pijnstiller binnen krijgen, waardoor je leverschade kan oplopen. Zorg er dus voor dat je altijd de bijsluiters leest en kies voor een medicijn met maar één actief ingrediënt. Vraag aan de apotheker of huisarts welke medicijnen je samen mag slikken.

7. Neem meer magnesium

Magnesium is belangrijk voor spier- en zenuwfuncties, het onder controle houden van je bloedglucoselevel en het reguleren van je bloeddruk. Maar wist je dat het je ook kan helpen om te slapen en een positief effect heeft op je immuunsysteem? Sterker nog, een onderzoek uit het Journal of Research in Medical Sciences wees een aantal jaar geleden uit dat het slikken van magnesiumsupplementen significant de duur van slaap en de effectiviteit van de slaap van deelnemers, die last hadden van slapeloosheid, verbeterde. Overleg wel even met je arts voordat je een magnesiumsupplement gaat slikken, aangezien het kan reageren met bepaalde antibiotica en andere medicijnen.

Lees ook: beddengoed wassen, deze 4 fouten maakt iedereen

Tip van de redactie:

Ontspan na een drukke dag met deze meest verkochte elektrische onderdeken. Veilig, met oververhittingsbeveiliging en automatische uitschakeling. Bedien gemakkelijk de drie warmtestanden. Handwasbaar en ecologisch verantwoord volgens ‘Ökotex Standard 100’. Sluit je dag warm en onbezorgd af. Voor meer informatie klik op onderstaande button.


TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

Gerelateerde artikelen