redenen-boeren

6 redenen waarom je boert die niets met eten te maken hebben

Merk jij dat je de laatste tijd steeds vaker last hebt van boeren, en niet alleen als je net hebt gegeten? Wist je dat er ook oorzaken van overmatig boeren zijn die niets met eten te maken hebben? We hebben 6 veelvoorkomende redenen waarom je veel boert voor je op een rijtje gezet, wellicht zit jouw oorzaak (en oplossing) er wel tussen!

1. Je eet te snel

Deze heeft niet te maken met wát je eet, maar met hóe je eet. Als je gaat boeren is dat een teken dat je lucht ‘doorslikt’. Als je te snel eet en niet lang genoeg wacht tussen de happen door, kan het zijn dat je meer lucht inademt tijdens het eten dan je buik fijn vindt. Hoe je het kan voorkomen? Eet kleinere maaltijden die je beter verspreidt over de dag en probeer langzamer te eten.

Lees ook: ‘Wat kun je doen tegen brandend maagzuur?

2. Je hebt last van maagzuur

Dat brandende gevoel in je borst of keel kan een aanwijzing zijn dat je met maagzuur kampt. Om het brandende gevoel weg te krijgen kan het zijn dat je meer gaat slikken, waarbij er meer lucht in je lichaam komt en je overmatig kan gaan boeren. Je kan het beste eens langs je huisarts gaan om je maagzuurklachten te bespreken. In de tussentijd zijn er een aantal leefstijlveranderingen die je zouden kunnen helpen, zoals stoppen met roken, afvallen en niet meer eten twee uur voordat je gaat slapen.

3. Je medicatie speelt op

Medicatie zoals antibiotica en ontstekingsremmers (zoals ibuprofen en aspirine) kan ervoor zorgen dat je last krijgt van verteringsklachten, die op hun beurt kunnen leiden tot overmatig boeren. Nu is dat misschien geen overwegend sterke reden om te stoppen met deze medicatie, dus je kunt het beste even met je huisarts bespreken wat je nog voor opties hebt als je medicatie je deze vervelende bijwerking oplevert.

4. Je hebt last van stress

Wanneer je gestrest of nerveus bent, kan je met je voet gaan tikken, aan je haar gaan draaien of slaapproblemen krijgen. Het kan ook zijn dat je meer lucht inademt en dat je daardoor meer gaat boeren. Er is ook een soort boeren, genaamd supragastrisch boeren, waarbij je herhaaldelijk boert gedurende een bepaalde periode. Dit is vaak ‘aangeleerd’ gedrag, dus het kan zijn dat je een behandeling nodig hebt om van deze gewoonte af te komen. Als je erachter bent gekomen dat stress je boeraanvallen veroorzaakt is de eerste stap om ervan af te komen je hier bewust van te zijn als je er weer last van krijgt. De volgende stap is om gezonde manieren te vinden om met je stress of nervositeit om te leren gaan.

5. Je broek zit te strak

Door strakke broeken of leggings te dragen kan je last krijgen van reflux, wat het boeren kan veroorzaken of verergeren. Valt het je op dat je er last van krijgt na het eten? Doe dan de bovenste knoop van je broek los – niemand die het ziet… – en kijk eens wat voor verschil het maakt!

6. Er is iets meer aan de hand…

Boer je meer dan normaal en begint het jouw dagelijkse leven te beïnvloeden? Dan is het altijd een goed idee om ermee naar de huisarts te gaan, zeker als je er minstens twee weken last van hebt. Er kan namelijk iets met je galblaas aan de hand zijn, je kan een maagzweer hebben, last hebben van prikkelbaar darmsyndroom of iets anders onderliggends. Het is daarom altijd slim om ook op te letten of je nog andere symptomen hebt, zoals overgeven (met bloed), moeite met slikken of gewichtsverlies. Het slikken van maagzuurremmers kan helpen tegen boeren door maagzuur, reflux of andere verteringsproblemen. Maar het beste is altijd om naar de dokter te gaan als je het niet vertrouwt!

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen