Snurken 1000x1440

4 tips tegen snurken

Word jij regelmatig wakker van je eigen gesnurk of dat van je partner? Je bent niet de enige! Van de honderd vrouwen snurken er ongeveer 25 en bij mannen zelfs 25-50 van de honderd. Gelukkig kun je er iets aan doen.

De snurkgeluiden ontstaan als er een vernauwing tussen je neusgaten en stembanden zit. De lucht die je inademt via je neus kan dan niet gemakkelijk naar de longen, maar gaat snel en wervelend door de vernauwing.

Oorzaken

Een vernauwing tussen je neusgaten en stembanden kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is je tong de boosdoener. Die ontspant als je slaapt, waardoor ’ie gemakkelijk naar achteren glijdt als je op je rug ligt. Hierdoor wordt de luchtweg nauwer. Drink je ’s avonds een borrel, dan geeft dat nog een extra zetje. Alcohol verslapt namelijk de spieren van je mond, tong en keel. Ook een verstopte neus door verkoudheid of allergie (zoals huisstofmijtallergie) is een reden om te gaan snurken. Andere oorzaken kunnen zijn: vergrote keelamandelen, irritatie van de keelholte (bijvoorbeeld door roken), neuspoliepen of een neustussenschot dat niet goed staat. De kans dat je gaat snurken is ook groter bij overgewicht, door een langzaam werkende schildklier en er zit meer vetweefsel in de keelholte. Slaap- en kalmeringsmiddelen kunnen je spieren eveneens verslappen. De kans op snurken wordt trouwens groter naarmate we ouder worden, aangezien onze spieren steeds meer verslappen.

Slaapapneu

Hoewel het je nachtrust flink kan verstoren, kan snurken meestal geen kwaad. Heb je er veel last van en werken antisnurkmiddeltjes niet? Een kno-arts kan helpen om de oorzaak te achterhalen. Soms is een operatie aan het neustussenschot nodig of moeten poliepen worden weggehaald. Ongeveer tien procent van de snurkers heeft ook slaapapneu. Bij slaapapneu stopt je ademhaling ook even, vaak meerdere keren per nacht. Dit kan worden vastgesteld tijdens een slaaponderzoek.

Achterhaal de oorzaak
Snurk je omdat je neus ’s nachts volloopt? Huisstofmijt kan de boosdoener zijn. Om het snurken aan te pakken, is het handig om te achterhalen wat bij jou de oorzaak is, zodat je een goede oplossing kunt vinden.

Houd je holtes vrij
Een verstopte neus kun je vrij maken door te stomen of neusdruppels of -sprays te gebruiken. Is je neus alleen ’s nachts verstopt? Was je beddengoed minstens 2 keer per maand op 60 graden of probeer bamboekussens, deze zijn hypoallergeen.

Slaap op je zij
Snurk je alleen als je op je rug slaapt? Tijd om je slaaphouding aan te passen, al is dat makkelijk gezegd. Een goed matras met de juiste stevigheid helpt om fijner op je zij te liggen. Zijslaapkussens en anti snurkvesten kunnen voorkomen dat je op je rug draait.

Vermijd snurktriggers
Alcohol, roken, slaapmiddelen en overtollige kilo’s kunnen snurken veroorzaken of erger maken. Een gezonde leefstijl is dan ook belangrijk.

Tip van de redactie

Qmed antisnurkkussen