Vrouw Buikpijn menstruatie pijn

4 redenen waarom je last hebt van een harde buik

Heb je regelmatig last van een harde, opgeblazen buik? Je herkent het wel, wanneer je buik zo opblaast en hard is dat het voelt alsof er een bowlingbal in je buik zit. Dat is natuurlijk enorm vervelend… Er zijn meerdere redenen waardoor je buik zo kan uitzetten en zo hard kan worden. Wellicht staat de oorzaak van jouw klachten hier ook wel tussen!

1. Je hebt een opgeblazen buik

Wanneer je een opgeblazen gevoel hebt, gaat je buik uitzetten. Het kan dat dit over de dag heen erger wordt, afhankelijk van wat je die dag doet en wat je hebt gegeten. Dat is dus anders dan wanneer je last hebt van een harde massa, die hetzelfde blijft gedurende dag ongeacht wat je hebt gegeten. Je kan een opgeblazen buik voorkomen door langzamer te eten, kauwgum te vermijden en minder koolzuurhoudende drankjes te drinken. Zo slik je minder lucht in, waardoor je dus minder opgeblazen wordt.

Lees ook: ‘Buikpijn na het eten: dit zijn de meest voorkomende oorzaken

2. Je hebt een voedselintolerantie

Een van de meest voorkomende intoleranties die een harde, opgezette buik kan veroorzaken is lactose-intolerantie. Maar ook andere voedselintoleranties, zoals coeliakie, kunnen zorgen voor een harde, opgeblazen buik en andere darmklachten, diarree bijvoorbeeld. Vermoed je dat je een voedselintolerantie hebt? Probeer dan eens de foods te vermijden die je vermoedelijk je klachten opleveren. Hou een eetdagboek bij om erachter te komen welke foods er nu eigenlijk voor zorgen dat je een opgeblazen buik krijgt. Werkt dat (nog) niet? Ga dan eens naar een diëtist om om advies te vragen.  

3. Je hebt IBD

Inflammatory Bowel Disease (IBD) is een chronische ontsteking van je maagdarmkanaal. De meest bekende vormen van IBD zijn de ziekte van Chron en Colitis Ulcerosa. Deze afwijkingen kunnen zorgen voor een opgeblazen, harde buik, maar ook andere klachten. Denk bijvoorbeeld aan buikkrampen, wisselende stoelgang, diarree of constipatie. Heb je het vermoeden dat je IBD hebt? Ga dan eens langs de huisarts voor een onderzoek en diagnose.

4. Harde buik is iets onderliggends

Een opgeblazen buik hebben hoeft niet te maken te hebben met wat je eet. Het kan ook een ander, onderliggend issue zijn. Misschien heb je wel een blokkade in je darmen die ervoor zorgt dat je stoelgang verandert. In dat geval heb je misschien ook andere klachten, zoals overgeven en moeite met poepen. Ook andere gezondheidsproblemen, zoals cystes en leverafwijkingen kunnen een opgeblazen buik en andere darmklachten veroorzaken. Gelukkig is er geen reden om direct in paniek te raken als je een harde buik hebt. Als je het niet vertrouwt, maak dan altijd eerst een afspraak bij de huisarts om grondig onderzoek te laten doen.

Tekst Santenl, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Of je nou de Camino, de Vierdaagse of een dagtocht gaat wandelen, of vaak gaat hardlopen: wil je absoluut geen blaren, likdoorns en pijn door hallux valgus of hielspoor? Doe je voeten een plezier en gebruik loperswol als natuurlijke teenspreider. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Loperswol

Loperswol

Lopen zonder blaren

Gerelateerde artikelen