Meditatie Vloer 1000x1440

3 voordelen van de bodyscan-oefening

Vergeet jij soms op adem te komen op een drukke dag? Een bodyscan oefening kan je systeem helemaal resetten, zodat je weer fysiek en mentaal weer fris bent. Dit zijn de drie grootste voordelen.

1. Je bent even helemaal in het hier en nu

Bij het woord bodyscan denk je misschien aan een medisch onderzoek, maar we hebben het hier over een bekende mindfulnessoefening, waarbij je met je aandacht je lichaam ‘scant’. Het is een manier om even helemaal in het hier en nu te komen. In gedachten ga je al je lichaamsdelen langs, van je kleine teen tot je kruin. Je staat stil bij alle fysieke sensaties die je ervaart, zoals warmte, kou of tintelingen. Het kan ook zijn dat je weinig of zelfs niks ervaart. Alles is goed. Het gaat erom dat je je aandacht naar het huidige moment brengt. Vroeg of laat zullen je gedachten afdwalen – dat gebeurt altijd en is heel normaal. De oefening is om jezelf niet te veroordelen of te denken dat je iets niet goed doet. Zodra je opmerkt dat je afdwaalt, keer je met je aandacht terug naar je ademhaling en je lichaam.

3. Je komt tot rust

De bodyscan is geen ontspanningsoefening: het is een bewustzijnsoefening die juist een wakkere houding van je vraagt. Het kan zelfs zijn dat de spanning in je lijf in eerste instantie toeneemt. Dat komt omdat je je meer bewust wordt van wat er in je lichaam omgaat, waardoor je eventuele spanning dus ook eerder opmerkt. Na het doen van een bodyscan kun je je wél heel ontspannen en kalm voelen, omdat je lichaam en geest tot rust zijn gekomen. Ontspanning is dus eerder het gevolg dan het doel van de bodyscan. Zeker als je moe bent, is het verleidelijk om weg te doezelen. Kies er dan voor om de bodyscan zittend uit te voeren, zo verklein je de kans dat je in slaap valt.

2. Je ervaart hoe het echt met je gaat

Door elke dag (of een paar keer per week) tijd vrij te maken voor een bodyscan kom je meer in contact met jezelf en met je lichaam. Er ontstaat ruimte om te voelen wat je voelt, iets waar je in de hectiek van alledag soms onvoldoende bij stil staat. Er kunnen ook minder fijne gevoelens naar boven komen tijdens de bodyscan. Observeer wat je ervaart en oordeel niet. Laat je gedachten erover voorbijdrijven als wolken in de lucht.

Zo doe je het

Ga op je rug liggen op een zachte ondergrond met je armen langs je lichaam, je handpalmen naar boven en laat je voeten opzij vallen. Vestig je aandacht op je ademhaling en merk op hoe je lichaam op dit moment reageert. Misschien komt je onderbuik omhoog bij het inademen of voel je koude lucht langs je neusvleugels stromen? Je hoeft niks te veranderen, observeer gewoon wat er gebeurt terwijl je ademt. Richt je aandacht eerst op je voeten, ga al je tenen af, en ga met je aandacht vervolgens langzaam je lichaam af richting je kruin. Trek ongeveer 20 tot 40 minuten uit voor een bodyscan. Tip: gebruik een (gratis) app om een begeleide bodyscan te doen. Fijne apps zijn o.a. Headspace, Insight Timer en The Mindfulness App.

Tekst: Priscilla Borgers

Tip van de redactie

Life of Bay® Aroma Diffuser
Aroma Diffuser Ad
Bestel hier