Kombucha 1000x1440

Zo maak je kombucha

Kombucha is een gefermenteerde thee die al duizenden jaren wordt gedronken. Het is supergezond en zelf te maken. Zo doe je dat!

Gefermenteerde drankjes zijn lekker, dorstlessend én gezond. Ze bevorderen je spijsvertering, verhogen de productie van enzymen in je lichaam en zijn een bron van vitaminen. Het lichtbruisende kombucha maak je op basis van thee en smaakt een beetje naar zure cider. Het fermenteren vraagt wel wat tijd en uithoudingsvermogen, dus bereid je goed voor. Je maakt eerst de basisdrank (eerste fermentatie, 7-14 dagen). Daarna kun je naar wens smaak toe­voegen (tweede fermentatie, 3-4 dagen).

Zo maak je kombucha

Voor elke kombucha die je maakt, heb je een starter nodig. Dit is naturel kombucha (ongepasteuriseerd) die je apart hebt gehouden na een eerdere bereiding. Bewaar altijd tien procent vocht voor een volgende keer. De eerste keer kun je ook kant-en-klare kombucha als starter gebruiken (biologische winkel).

Recept voor 1,5 liter kombucha

Ingrediënten:

1,5 l mineraalwater

8 g groene (sencha of oolong) zwarte of witte thee

90 g biologische suiker

150 ml starter (zie bereiding)

1 kombuchazwam (verkrijgbaar in biologische winkels)

Benodigdheden:

1 weckpot van 1,8 l of 2 l zonder deksel

1 roestvrijstalen pan of waterkoker

1 roestrijstalen zeef

1 ademend doekje (kaasdoek) en 1 elastiek

1 roestvrijstalen lepel

1 rietje 

1 kleine trechter

1 glazen fles, luchtdicht afsluitbaar (met beugel of schroefdop) voor de tweede fermentatie

Stap 1 Basisbereiding

(30 minuten)

Verhit het mineraalwater, maar laat het niet koken. Neem de pan van het vuur, roer de thee door het water en laat 5 tot 10 minuten trekken (zwarte thee iets langer). Meng de suiker erdoor en laat de drank afkoelen 
tot kamertemperatuur. Dat is heel belangrijk, omdat je anders je gist doodt. Schenk de drank in de pot, voeg de starter en de kombuchazwam (SCOBY) toe en dek de pot af met het doekje en het elastiek.

Stap 2 Fermenteren

(7-14 dagen)

Laat de drank op een donkere, warme plek (22-26°C) zeven tot veertien dagen fermenteren. Proef regelmatig met behulp van het rietje: hoe langer de drank fermenteert, hoe zuurder de kombucha wordt. Als de fermentatie goed verloopt, zie je na vijf tot zeven dagen een nieuwe zwam ­ontstaan op het oppervlak. Gebeurt dat niet of zie je schimmels, gooi de drank dan weg en begin met een ­nieuwe zwam.

Stap 3 Oogsten

(10 minuten)

De kombucha is klaar als die bijna als cider smaakt: licht zurig met een lichte azijngeur. Neem dan de zwam eraf en bewaar die én tien procent van je bereiding als starter voor de volgende portie. Zeef de rest door een trechter in de fles en sluit die luchtdicht af. Drink de drank meteen, zet in de koelkast of laat hem een tweede keer fermenteren voor meer koolzuur.

Stap 4 Smaak toevoegen

(2-4 dagen)

Voeg ongeveer twintig procent aroma toe en laat de kombucha in een gesloten beugelfles ­verder fermenteren (tweede ­fermentatie). Bewaar de fles twee tot vier dagen op kamertemperatuur op een donkere plek. Anders dan bij de eerste fermentatie komt er nu geen zuurstof bij, wat het drankje licht bruisend maakt. Je kombucha met smaak is klaar als je een ­lichte tegendruk voelt tegen je hand wanneer je de beugelfles openmaakt. Bewaar je kombucha daarna in de koelkast.

Tekst: Ghislaine van Drunen in samenwerking met kombucha-brouwers Nina Lausecker en Sebastian Landaeus

Klaar voor de start?

Mad Millie kombucha starterskit